Evo u kojim odmaralištima možete da uživate sa psom

Bliži se sezona skijanja i boravka na planini, a mnogi će svoj zimski odmor provesti na planinama. Verovali ili ne ali više od 200 objekata u Srbiji ima oznaku “pet frendli”. Vlasnik je u obavezi da ponese sve za psa i mačku. U hotelu “Satelit” dnevna doplata za četvoronošca je u protivvrednosti deset evra, a u “Metropolu” čak 50 evra.

 

Za razliku od pre nekoliko godina kada su na prste mogli da se izbroje hoteli koji primaju kućne ljubimce, sada je većina njih otvorila vrata i četvoronošcima. Ipak, neuporedivo je više apartmana od hotela odgovorilo na zahtev tržišta.

– Pre dve-tri godine počeli smo da primamo kuce do 18 kilograma – kažu u hotelu “Satelit” na Zlatiboru. – Primamo i mace, ali niko ih do sada nije dovodio. Gosti dovode pse najrazličitijih rasa. Obaveza vlasnika je da ponese ležaljku, korpu, pelene, hranu i ostalu opremu. Ovo, naravno, ne važi za pse vodiče. Mi imamo posebne jedinice za vlasnike ljubimaca koje se nalaze bliže izlazu, a velika pogodnost je i velika terasa, pa gosti životinje najčešće dovode kada je lepo vreme.

U hotelu “Satelit” dnevna doplata za četvoronošca je u protivvrednosti deset evra. Toliko, inače, iznosi najjeftiniji dnevni smeštaj u hotelu za pse.

pas-na-planini-1

Kada neki hotel proglasi da je “pet frendli”, to ne znači da prima sve vrste ljubimaca. Svi objekti primaju pse do pet, neki do deset, a samo ukoliko je tako naglašeno, do 20 kilograma. Takođe, svi hoteli naplaćuju boravak ljubimca, a u mnogima mora da se plati i čišćenje. Recimo, većina beogradskih hotela je “pet frendli”, ali “Metropol” prima kuce do pet kilograma i dnevno naplaćuje čak 50 evra. Hotel “Kraun plaza” prima četvoronošce do 20 kilograma i naplaćuje čišćenje 80 evra, ali za sve vreme boravka.

Kada psi prolaze kroz hotel, obavezno moraju da se vode na povocu i da nose zaštitnu korpu, jer ih to onemogućava da laju i uznemiravaju goste. Ljubimcima, međutim, nije dozvoljen boravak u dečjim igraonicama, kao ni u prostorijama s hranom i pićem, osim u slučaju pasa vodiča. Do sada nije bilo velikih zloupotreba ovog prava, jer se psi vodiči lako raspoznaju i neuporedivo su tiši u odnosu na pse ljubimce.

Većina objekata ima mali broj soba u kojima se primaju gosti s kućnim ljubimcima, jer moraju da budu opremljene specijalnim antibakterijskim podom i zidovima, da su izdvojene od ostalih, kao i da se nalaze blizu ulaza. Zbog ograničenog broja soba, vlasnicima ljubimaca se preporučuje da na vreme rezervišu smeštaj i spreme novac za depozit (obično je to 100 evra) koji traže svi hoteli kao obezbeđenje ukoliko pas nešto uništi ili napravi nered. Psi veoma često pokidaju zavese ili izgrizu nameštaj, jer su promenili sredinu, ili zato što ih vlasnici ostavljaju same u sobama.

POSEBNI USLOVI ZA BORAVAK

Pre dolaska u hotel treba pročitati uslove boravka za pse, jer većina hotela zahteva da vlasnik ponese kompletnu opremu za ljubimca.

Retko koji hotel obezbeđuje kavez, posude za hranu i vodu. Ukoliko vlasnik putuje sam, treba da proveri da li hotel nudi usluge čuvanja i šetanja kućnih ljubimaca, jer će pas kojeg vlasnik ostavi u sobi i ode na skijanje biti usamljen, pa možda i agresivan. Ukoliko je životinja bučna, hotel ima pravo da zamoli gosta da napusti objekat. Gost je dužan i da isplati eventualnu štetu koju napravi životinja.

Takođe, pre puta treba nabaviti kontakte veterinara u najbližoj okolini.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *