Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo šta treba imati na umu kod dečjeg kontakta s psima

Bez obzira na to da li smatrate da je pas opasnost za dete ili ne, postoji nekoliko stvari koje svakako treba imati na umu kad je ta tema u pitanju

lakomislenost

Mnoge osobe koje vole pse zbog sopstvenih predrasuda zanemaruju moguće opasnosti dečjeg kontakta sa ljubimcem. Za najveći broj psećih ujeda krivi su baš njihovi ljubimci, a ne nepoznati psi.

Ono što je zaista poražavajuće je to da je u velikom broju takvih slučajeva odrasla osoba bila prisutna, ali nije reagovala jer ne doživljava svog ljubimca kao opasnost za dete. Nema sumnje da i psa i dete treba naučiti šta smeju, a šta ne smeju da čine. Ipak odrasli ljudi treba da prestavu slepo da veruju u to da je njihov ljubimac savršen u svakoj prilici.

preterano poverenje

Deca vole da maze pse i da se igraju sa njima. Pogotovo vole da ih grle. Nažalost, u psećem je svetu zagrljaj oblik agresije.

Ako je pas nesiguran, zagrljaji mogu dovesti do režanja ili čak ugriza. Stoga valja uvek imati na u vidu šta dete radi psu i kako on reaguje na to.

Psi koji zevaju i ubrzano ližu njušku pokazuju znakove da im nešto smeta. Na taj način detetu koje ih gnjavi daju do znanja da je igri došao kraj. I roditelji i deca trebalo bi da znaju da prepoznaju pseći govor tela kako bi sprečili mogući incident.

trenutak nepažnje

Ujedi pri igri deteta i psa događaju se bez obzira na prisustvo odrasle osobe. Roditelji često zanemaruju moguće ugrize malih pasa jer ih ne doživljavaju opasnim ili jednostavno slepo veruju da njihov ljubimac nikada ne bi ugrizao dete. Činjenica da su roditelji više zabrinuti kad se njihovo dete igra sa nepoznatim psom govori sve o predrasudama koje gajimo prema sopstvenim ljubimcima.

nedostatak poštovanja

Psi takođe žele da imaju svoju privatnost i ponekad hoće da budu  sami. Deca često nisu svesna da rade nešto pogrešno kad gnjave psa u takvom trenutku. Roditelji možda ne vide problem u takvoj situaciji jer ne razumeju da pas nije uvek raspoložen za društvo.

Svaki pas trebalo bi da ima svoje mesto u kući na kojem ga niko neće gnjaviti. Poštovanje prema psu na takav način stvoriće poverenje i dobre navike u domaćinstvu.

Pseća igra

Psi se s drugim psima često igraju grubo. Pas ne razume koliko su deca krhka i ako igra poprimi grub oblik, neće razumeti ni da čini nešto što ne bi smeo.

Važno je decu naučiti kako ne bi smela postupati sa svojim psom. Važno je i psa dresirati za kućni život s detetom te biti siguran da će ljubimac uvek istog trena poslušati kad mu se zada neka od osnovnih naredbi, poput ‘lezi’ ili ‘sedi’.

odgovorno ponašanje

Iako možda zvuči kao da smatramo da je spoj deteta i psa nepoželjan ili nepreporučljive, to nije naš cilj. Sve što želimo da kažemo jeste da se prema životinjama treba odgovorno ponašati i suživotu sa njima treba prići bez negativnih ili pozitivnih predrasuda. Što više znate o svom ljubimcu, lakše će vam biti odgovoran vlasnik.