Evo šta treba da znate o popinom prasetu

Popino prase, boljka koji ste sigurno milion puta videli u vašem okruženju. Ova dosadna biljka bolje reći korov uglavnom raste na livadama, duž puteva, na parcelama, oko zgrada, vrtića… Dok niste imali psa verovatno niste preterano obraćali pažnju na popino prase, ali od kad imate psa znate koliko ona može da bude štetno po vašeg ljubimca.

Popino prase se obično nalazi na stabljici trave. Ima oštar veoma vrh koji služi za prodiranje u zemljište i omogući semenu da se položi u zemlju i počne da pušta koren. Sadrži male “žaokice” koje pomažu da se probijanje ne zaustavi kada je proes započet.

Ova biljka može da izazove najviše problema za pse tokom kasnih prolećnih meseci i u toku letnje sezone, obično u sušnim klimatskim uslovima, jer to je vreme kada seme spadna sa stabljike, a može se naći na zemlji, putu, livadi, posebno je opasna kada se pokosi, a ne pokupi.

Trenutak kada pas dođe u kontakt sa stabljikama popinog praseta može se zakačiti za njegovu dlaku i kroz njegovu dlaku da krene ka njegovom telu. Ako vlasnik ne primeti na vreme i popino prase nađe put unutar tela psa, može da bude veoma opasno, jer može da “ide” kroz telo vašeg psa, isto kao što to radi i u zemlji.

popino prase

Rezultat je bolestan pas. Stepen njegovog oboljenja zavisi od dela gde je popino prase pokušalo da uđe, kao i od toga koliko je štete učinjeno u procesu zabadanja. Popino prase obično ulazi na nos životinje, uši, oči, usta, pa čak i u plućima, pored kičme, kod rasa sa plovnim kožicama kritične su šape i mnogo drugih delova širom tela psa.

Veterinar će morati da pronađe popino prase i izvadi ga iz tela psa. Ako je nekim slučajem van domašaja pincete, ljubimac će morati na operaciju kako bi se popino prase izvadilo iz njegovog tela.

Neki od znakova na koje bi trebali da obratite pažnju su:

Možda ćete želeti da razmotrite da li je vaš pas pokupio Popino prase

NOS
Ukoliko pas iznenada kine, trlja šape na nos, ako vidite da krvari iz nozdrve reč je o popinom prasetu.

UŠI
Ako vaš pas šapama trlja uho, naginje glavu, odmahne glavom, plače ili ako pokazuje čvrsto držanje dok hoda

OČI
Ukoliko vaš ljubimac mnogo trepće, teku mu suze previše, ima povećano pražnjenje sluzi kroz njegovo oko

USTA
Pas zvuči kako da se guši dok laje, gađenje, kašalj, jede travu, proteže vrat, proguta pljuvačku više puta.

ŠAPE

Pas hramlje, liže šape, moguć je otok, izbegavanje kretanja

Ukoliko smatrate da je vaš ljubimac naišao na popino prase, a ne možete da ga uklonite sami, trebali bi odmah da tražite veterinarsku pomoć. Od ključnog je značaja da delujete brzo koliko god možete, jer popino prase u telu vašeg ljubimca može dovesti do fatalnih infekcija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *