Evo šta treba da radite kad pas laje non stop

Psi laju iz različitih razloga. Ljudima je lajanje uznemirujuće i dosadno, dok je za pse lajanje normalan način komunikacije. Razlikujemo različite načine lajanja: lajanje psa čuvara, lajanje zbog zahteva, lajanje iz straha, lajanje iz dosade.

Lajanje psa čuvara
Psi u dvorištu ili na lancu, smatraju da je njihova dužnost da Vas obaveste kada neko nepoznat uđe u Vaše dvorište ili stan. Ne pokušavajte da psa čuvara odviknete od lajanja, već ga naučite da zalaje samo jedanput. Vežbajte tako što stojite iza ulaznih vrata i pokucajte na njih. Posle prvog laveža, prijatnim tonom  recite “dobro  je”, a zatim mu dajte malo hrane kao nagradu. Ponavljajte sve dok pas ne shvati ovu igru.  Nikako ne forsirajte psa!

05

Lajanje zbog zahteva
Psi često laju kada nešto žele. Vrlo je važno da im ne udovoljavate sve dok ne prestanu da laju. Najbolje je da ignorišite ovu vrstu lajanja i nagradite ih tek po prestanku laveža, kako vremenom ne bi postali još razmaženiji.

Lajanje iz straha
Ova vrsta lajanja isključivo je iz nesigurnosti i straha. Najčešći razlog za ovakvo lajanje je taj da pas nije naviknut na druženje sa drugim psima. Zato je potrebno da pas shvati da mu ne preti opasnost od svih pasa. Omogućite mu kontakt sa druželjubivim i razigranim psima. Što je pas stariji ovaj proces zahteva više vremena.

Lajanje iz dosade
Ova vrsta lajanja javlja se kada je pas zapostavljen od strane porodice ili vlasnika. Potrebno je da Vašem psu pružite što više ljubavi i pažnje kada god to možete.
Ukoliko ovakvo lajanje potraje, možda bi mogli razmisliti o nabavci još jednog kućnog ljubimca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *