Evo šta psi vole više od pohvale

Istraživanje koje ne nedavno sprovedeno pokazuje kako psi bolje reaguju na ljude koji ih maze i na njih obraćaju pažnju, za razliku od onih koji ih vokalno nagrađuju.

Naime, u prvoj fazi istraživanja naučnici su posmatrali 42 psa iz azila tokom interakcije s dve osobe u prostoriji.

Istraživači su posmatrali kojoj osobi će psi posvetiti više pažnje, onoj koja je sa psima razgovarala ili osobi koja ih je mazila.

U drugom delu ovog istraživanja bilo je čak 72 skloništa gde su psi takođe posmatrani pojedinačno, ali u prostoriji sa samo jednim čovekom.

pas istrazivanjeInterakcije između čoveka i psa beležile su se u intervalima od osam puta na tri minuta, a svaka je uključivala hvaljenje psa, maženje ili izostanak bilo kakve interakcije.

Dobijeni rezultati bili vi više nego interesantni. Naime, psi su obraćali više pažnje na ljude koji su ih više mazili.

Istraživači su to objasnili da se otkucaji srca i krvni pritisak kod psa smanjuju tokom maženja, na sličan način kako ljudski kontakt može pomoći ljudskom zdravlju.

– Ovo ne znači da bi trebalo da prestanete da dresirate svog psa da prepozna vokalne pohvale. Međutim, vokalnu pohvalu u kombinaciji s nagradama (hrana, maženje), oni će svakako više ceniti – zaključio je doktor Vin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *