Evo šta pas pokušava da vam kaže svojim gestovima

Svi ti pseći pokreti nisu slučajni i nasumični – naši ljubimci na taj način pokušavaju da nam stave do znanja šta žele od nas. I studija je dokazala da psi svojim gestovima pokušavaju da komuniciraju sa ljudima, a utvrdili su i da psi koriste 19 različitih gestova kako bi “razgovarali” sa nama. Ono što vas verovatno neće iznenaditi je da većina tih pokreta zapravo znači “daj mi hranu”.

Evo šta pas pokušava da vam kaže svojim gestovima.

“Češkaj me”
Kada pas želi da ga češkate, prevrtaće se ispred vas ili će svoju njuškicu gurati ka vašem licu. Takođe, kada vas pas liže, poručuje vam to isto, a češkanje želi i kada podigne jednu prednju šapu i stavi je na vašu ruku/nogu.

Pas traži da ga češate i kada otvori vilicu i njome obuhvati vašu ruku, tako da vas iznova i nežno “gricka” – dakle, ne povređuje vas i ne ujeda vas zaista.

“Daj mi hranu/vodu”
Ukoliko pas pomera glavu napred i zadržava je tako kao da vam pokazuje u određenom pravcu, verovatno pokušava da vam stavi do znanja da je gladan ili žedan.

Držanje jedne šape u vazduhu dok sedi znači isto, gladan je ili žedan i kada glavu pomera levo-desno dok se nalazi između svog gazde i posude za hranu ili vodu. Isto važi i kada se pas propinje na zadnje šape.

“Otvori vrata”
S obzirom na to da je sve veći broj vlasnika koji svoje pse drže u stanu, naši mali četvoronožni prijatelji moraju ponekad da nam stave do znanje i da žele napolje.

Kada pas podiže prednje šape i stavlja ih na vas ili na vrata, pokušava da vam poruči da želi napolje. Ista je poruka i kada skače gore-dole stojeći manje-više na istom mestu.

“Želim igračku/kost/drvo”
Ukoliko pas podigne jednu šapu i samo je nakratko stavi na svog vlasnika, poručuje mu da želi da se igra – igračkom, komadom drveta…

Kuca želi da se igra i kada glavu stavlja ispod nekog predmeta ili je savija gurkajući vas u noge. Ponekad će se pas i ceo zavući ispod nekog predmeta ne bi li vam dao do znanja da hoće da se igra.

Naučnici koji su sproveli ovu studiju kažu da postoji jaki dokazi da psi zaista koriste ovakvu gestikulaciju kako bi svakodnevno komunicirali sa ljudima.

Izvor: Mondo.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *