Evo šta pas nikako ne sme da jede…

Većina vlasnika pasa složiće se da su granule zakon za ishranu psa. Danas postoji veliki broj proizvođača hrane za pse, a granule su prilagođene svim uzrastima i rasama. Međutim, ako niste pobornik granula ili ih vaš pas ne voli iz nekog razloga, pa spremate prirodnu ishrane povedite računa šta dajete psu. Iako psi najviše vole ono sto se nalazi na našem stolu, hrana koju mi jedemo može biti toksična za ljubimce.

Ako vi volite i kuvate zaprženu i začinjenjenu hranu i ako vam ona prija, to ne znači da će prijati i vašem psu. Zato, nemojte mu nikako davati da jede ono što vam je ostalo u tanjirima. Osim domaće hrane, postoji i lista namirnica koje pas nikako ne sme da jede.

– Sirovo svinjsko meso, pošto svinje prenose Aujeckijeve bolesti koja je smrtonosna za pse. Termički obrađena svinjetina je bezbedna!
– Termički obrađene kosti (zbog toga sto je krtost kostiju već na 50°C dva puta veća nego na telesnoj temperaturi). Sirove kosti su bezbedne (osim svinjskih). Treba voditi računa da ne budu šuplje kosti.

dog-chocolate

– Velike količine džigerice, jer je ona prepuna dobrih stvari ali ne sme mnogo da se daje jer može da dođe do hipervitaminoze(vitamin A) tako da jednom nedeljno bi bilo taman.

– Peciva, jer sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivski kvasac. Peciva sadrže i neke aditive za čuvanje svežine pa pojedini pekari drže pecivo dva do tri, pa onda pokušavaju da ga “udome” za tov svinja i druge stoke – “da se ne baci”. Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želucu životinja ,tako da je česta pojava gastritisa , čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom.

– Crni luk, sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da oštete krvne ćelije i izazovu anemiju.

– Grožđe i suvo grožđe sadrže nepoznati toksin koji može da ošteti bubrege.

– Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksični i pogađaju srce i nervni sistem).

– Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).

– Hrana za bebe možda sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse.

– Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu, grčeve i smrt).

– Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe, mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi.

– Mleko, jer neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja laktozu iz mleka razlaže na proste šećere i čini ih dostupnim organizmu. Nesvarena laktoza remeti crevnu mikrofloru i dovodi do nadutoszi, dijareje i poremećaja varenja. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu ili davati druge mlečne proizvode koje psi konzumiraju bez problema: sir, jogurt, surutku…

– Hrana bogata šećerom, jer dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi.