Gde treba hraniti psa kada stigne kod vas…

Štene, mali radoznalac je neko vreme kod vas i uspeo je sve temeljno da pronjuška po kući, dobio je prostor za spavanje, a na kraju ćete mu pokazati gde su njegove posude za hranu i vodu. Vrlo verovatno da je nakon svog tog uzbuđenja postao gladan.

Prvi obrok i mesto gde treba hraniti psa

Prvi obrok, koji ćete dati psu u novom domu, obično se dobija od uzgajivača, a ukoliko ste ga usvojili pitajte veterinara šta sme, a šta ne sme da jede. Dajete mu obrok po mogućnosti, u isto vreme kao što je bio naučen i u ranijem prebivalištu, jer pas ima razvijen osećaj za vreme. Najbolje će biti ako mu posudu s hranom smestite u kuhinji i samo ga tamo hranite. Psa ne treba hraniti pored i ispod stola. Ukoliko budete pri tome dosledni poštedećete sebe kasnihih scena da vas za vreme vašeg obroka pas tugaljivo gleda i prosi hranu. Nahranite li psa samo jednom na taj način, on će uvek prosjačiti mrvice, a kad odraste uzeće ih sam. Ta navika je vrlo neprijatna, pogotovo kada vam na večeru dolaze gosti.

Pas mora dobiti svoj obrok uvek na istom mestu i u isto vreme. Kutat u kojem jede neka bude na mestu gde će na miru moći da pojede svoje jelo. Najbolje je da bude sam, jer bi inače mogao početi prenositi posudu u potrazi za nekim drugim mirnim kutkom. Ni vukovi ne podnose da ih netko gleda dok jedu.

Ne uznemiravaj me
Ne uznemiravaj me


Posuda postavljena na pogrešno mesto može kod psa izazvati nervozu poput:

– pas ljutilo reži za vreme jela
– pokazuje zube prema svakome ko mu se približava
– ne pušta nikoga u kuhinju dok jede

Zapamtite da pas ima pravo na mir dok jede isto kao i vi. Posude za hranu i vodu neka budu na takvom podu koji se lako čisti, jer će i okolina prostora za hranjenje sigurno biti zaprljana. Nešto hrane padne na tlo, a nešto zbog otresanja zaprlja i zidove. Posuda s vodom neka bude uvek puna.

Približno četiri sata pre spavanja dajte psu zadnji obrok. Tako će do spavanja moći temeljno da isprazni creva i bešiku – naravno za vreme šetnje. Na taj način će u normalnim okolnostima lako izdržati osam noćnih sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *