Evo po čemu se azil za pse u Jagodini razlikuje od ostalih

Grad Jagodina, koji je pre tri godine otvorio savremeno prihvatilište za pse, a pola godine kasnije dobio i Strategiju o zbrinjavanju napuštenih životinja, znatno je smanjio broj pasa lutalica na ulicama što je problem gotovo svih gradova u Srbiji.

pas_azil

Azil se nalazi izvan grada, na površini od oko pola hektara, a prostor za smeštaj životinja ima podno grejanje, klima uređaje, veoma dobro opremljenu Veterinarsku ambulantu, kapaciteta je 200 životinja.

Izgrađen je po evropskim standardima i propisima, ispunjava stroge ekološke i veterinarske zahteve. Izgradnja azila je koštala 12.000.000 dinara. Pasa lutalica je znatno manje na ulicama a to znači da je manje i opasnosti, ne samo kada su u pitanju napadi na građane već i kada je reč o prenošenju nekih bolesti koje su zajedničke psima i ljudima, izjavio je autor “Strategije za zbrinjavanje napuštenih životinja” doktor veterinarske medicine Vladimir Jovanović.

Zoohigijenska služba Jagodine, radi od 7 do 23 sata, u proseku godišnje “ima oko 250 intervencija vezanih za Prihvatilište za napuštene životinje”. Na intervenciju ide po pozivu građana, po nalogu komunalne i veterinarske inspekcije, policije. U Jagodini ima oko 10.000 registrovanih vlasničkih pasa.

Nije mali broj opština u Srbiji, koje za odštetu građanima zbog ugriza pasa lutalica, daju polovinu budžeta, ocenio je Jovanović. Uz podsećanje da je napuštanje životinja osnovni način nastajanja pasa lutalica, Jovanović je dodao da tome doprinosi “i veliki reproduktivni potencijal ovih životinja”.

Veterinari Jagodine sprovode i program “Uhvati, steriliši i vrati” i čipovane pse sa “žutim minđušama u uhu” vraćaju na ulicu. Psi sa “žutim minđušama” su veterinarski obrađeni i nisu opasni po građane, tvrde veterinari.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *