Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo nekoliko zabavnih trikova koje možete naučiti psa

Svi mi volimo pažnju, posebno kada je pruža pas. Evo nekoliko zabavnih trikova kojim ga možete naučiti. Svi koji budu videli šta ste naučili svog ljubimca biće zadivljeni. Neki od ovih trikova nisu laki za učenje s obzirom na to da treba da uhvatite psa na delu i da to onda povežete sa odgovarajućom verbalnom porukom. Budite strpljivi i na kraju će vaš pas naučiti ove trikove. Neki trikovi zahtevaju da pas već zna osnovne komande.

Stidi se

Suština ovog trika je da naučite psa da na komandu prekrije oči jednom šapom. Recite psu da legne ili da sedne. Bolji položaj je ipak kada pas leži zbog balansa. Sa poslasticom u ruci recite svom psu : srami se. Naravno da se prvi put neće ništa dogoditi. Uzmite njegovu šapu i stavite je psu preko oka ponavljajući ovu komandu. Pohvalite ga i dajte mu poslasticu.

Drugi način da psa naučite ovom triku je da mu nežno duvate u njušku.
Slaba iritacija može da izazove reakciju, odnosno da pas šapom prekrije
njušku. Dok to radi, izgovorite komandu. Zatim ga pohvalite i nagradite. Ovo nastavite da činite sve dok pas ne poveže komandu sa onim što treba da
uradi.
Pomoli se

Rezultat ovog trika je da kada psu kažete: pomoli se, on na stolicu ili krevet stavi prednje šape i glavu između njih.

Da bi ste psa postavili u prvi položaj ohrabrite ga da stavi prednje šape na stolicu. Zabeležite-pas mora ostati u sedećem položaju dok su mu prednje šape na stolici. Stavite poslasticu na stolicu i komandujte psu daje ne dira. Pas će ubrzo spustiti glavu među šape kako bi zurio u poslasticu. Čim to uradi vi komandujte: pomoli se. Nakon par sekundi postoje pas držao glavu u toj poziciji, pustite ga da se pomeri izgovarajući: amin. Pohvalite ga i nagradite. Ako pas neće da voljno stavi šape na stolicu, stanite iza njega i vi mu ih stavite na stolicu, zatim pred njega stavite poslasticu i usmeravajte njegovu glavu kako bije stavio među šape.

pas-zeva

Bez obzira koji metod koristite, osigurajte stolicu kako ne bi klizela po podu , jer će u suprotnom pas odgurivati stolicu i neće moći da ispuni zadatak koji od njega tražite.
Poljubi me
Ova komanda je za one koji nisu gadljivi na to da ih pas poliže po obrazu. Mnogi vlasnici bi voleli da psi prestanu stalno da ih ližu ali ima i onih koji vole kada im pas pruža tu vrstu pažnje.
Svaki put kada pas poliže vaše lice, izgovorite komandu : poljubi me. Ova komanda se brzo uči i za vrlo kratko vreme ćete imati psa koji će vas poljubiti svaki put kada to od njega tražite.
Ukoliko imate psa koji nema tu naviku, stavite malo putera od kikirikija (ili već nečeg što se može namazati a pas to voli) na obraz i recite: poljubi me. Dok on skida puter od kikirikija izgovorite komandu.

Zevaj
Svaki put kada vaš pas zeva izgovorite komandu : zevaj ili može i: da li si pospan? Ako on bude čuo istu komandu svaki put kada zeva, na kraju će zevanje povezati sa vašom komandom.