Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo nekoliko saveta, kako da vaš pas bude zdrav i bezbedan tokom leta…

Sve je toplije i toplija, a kalendarski za nekoliko dana stiže leto. Taman ste pregrmeli zimu, a sada opet stižu nepodnošljive temperature za vašeg psa.

Evo nekoliko saveta, kako da vaš pas bude zdrav i bezbedan tokom leta…

Osnovno je pravilo da psa šetate samo rano ujutro i kasno uveče. I tada treba izbegavati mesta na kojima nema hlada, a psu treba odmah po dolasku kući ponuditi velike količine sveže vode.

U naš grad letnja vrućina uvek stigne naglo i zatekne nas nepripremljene. Odjednom prestane da pada kiša kiša i gle čuda, spoljna temperatura dostiže i 35 stepeni…

Prvi slobodan dan spremamo zimske kapute i vadimo kupaće i japanke. Tako je to svake godine i svake godine trebalo bi upozoriti vlasnike pasa na to da psi vrućinu, za razliku od nas, mnogo teže podnose.

Koliko god to ponavljali, za prvi topao vikend veterinari uvek primaju na desetine poziva vlasnika pasa, čijim je psima na ovaj ili onaj način loše zbog vrućine.

Iako je kalendarski tek kasno proleće, pa nemamo osećaj da je “leto”, temperature su itekako letnje, pa onda vrede i letnja pravila ponašanja sa psom.

Upravo ta nagla promena temperature nas ponekad tako iznenadi da se može dogoditi da zaboravimo da preuzmemo mere za zaštitu naših ljubimaca koje su u sredini leta već uhodane.

Osnovno je pravilo da psa šetamo samo rano ujutro i kasno uveče. I tada treba izbegavati mesta na kojima nema hlada, a psu treba odmah po dolasku kući ponuditi velike količine sveže vode.

Voda mora biti na raspolaganju ceo dan, poželjno je da je u nekoliko posudica. To je posebno važno ako pas ostaje sam kod kuće. Može se dogoditi da prospe vodu iz posudice, pa će biti žedan ceo dan dok se vi ne vratite sa posla.

Klimu mu ostavite upaljenu posebno ako živite u toplom stanu, okrenutom na južnu stranu. Zamračite stan koliko je to moguće kako bi ušlo što manje toplote.

Možda ćete se osećati loše, jer eto vaš je pas ovih dana uskraćen za šetnju, ali to je za njega svakako bolje od patnje po vrućini. Psi instinktivno osećaju koliko je vrućina za njih opasna, pa se često i ne žele iz kuće.

Ukoliko putujete sa psom, mislite na to da na odredištu treba debelu hladovinu, a poželjno je i češće stajanje po putu (opet u hladovini) kako bi pas obavio nuždu i po potrebi popio vodu.

Nikada nemojte psa ostavljati u kolima dok vi pijete kafu pa makar vam se činilo da je dovoljno hladovine. Može se dogoditi da već za pola sata sunce dođe na auto koji se tada pretvara u smrtonosnu klopku za vašeg psa.

Što se tiče jela i psima i nama je apetit smanjen ovih dana. Obrok im treba ponuditi što kasnije uveče i što ranije ujutro i sve će biti u redu.

Normalna telesna temperatura kod pasa je 38,5 stepeni Celzijusa, dakle značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature.

Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje. Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje sa frekvencom 200-400 puta u minuti pri čemu pas može povećati disajni volumen sa dve na pedeset litara.

Kada dahće, pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluzokože. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (boker, pekinezer, buldozi i sl.) pa je kod njih potreban dodatni poseban oprez.

Nakon šetnje svakako pregledajte krzno i kožu psa. Ovo je vreme nesrećnih travki-popinog praseta  koje se vrlo lako zavuku psima u uho, oko ili pod kožu.

Najbolje je  pregledati ga tako što ćete mu opipati kožu, posebno skrivene delove kao što su mesta ispod pazuha, oko testisa, među prstima na šapama. Vizuelno je teško uočiti travu posebno kod žutih pasa, a pod prstima ćete je odmah osetiti.

Ovo je i način da odmah pronađete kakvog krpelja, čičak, iverak i slične stvari koje mogu izazvati velike proleme ako ih ne uočite na vreme. Vidite li travku zabodenu u kožu bez straha je izvucite.

Ovakav pregled je skoro nemoguće izvesti kod dugodlakih pasa, osim ako su savršeno rasčešljani. Ako vaš pas ima zapetljane dlake na nekim mestima na telu, najbolje je da to ošišate.

Posebno se misli na delove oko anusa, testisa te u predelu pazuha i iza ušiju.

Održavanje kože nemoguće je ako je dlaka zapetljana.