Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo nekih saveta kako da budete odgovoran vlasnik

Ako želite da uzmete ili ste već uzeli psa, prvo morate sebi odgovoriti na nekoliko pitanja: Zašto uzimam psa? Jesam li spreman da mu se posvetim? Da li sam prilikom izbora psa uzeo u obzir svoj način života i navike?

Ako uzmete psa da bi nadomestio neku prazninu u vašem životu, bićete nesrećni i vi i pas.

Ako se osećate nezaštićeno i želite da vas pas štiti, imajte na umu da će pas raditi upravo to što od njega tražite i ponašaće se zaštitnički ili agresivno. Ako želite psa samo da biste se povremeno igrali sa njim, a da mu pritom ne pružite sve što mu je potrebno da bude srećan i ispunjen, onda su vaši motivi sebični.

Ako ste spasili psa sa ulice i očekujete da vam bude zahvalan zbog toga do kraja svog života, setite se – psi nemaju istu vrstu pamćenja i inteligencije kao mi. Jednostavno, neće pokazivati nikakvu zahvalnost ako je nesrećan uz vas.

Evo nekih saveta kako da budete odgovoran vlasnik:

Brinite od fizičkom i mentalnom zdravlju svog psa
Pravilna ishrana, vakcinacija i zaštita od parazita; redovne šetnje i fizička vežba, bez obzira da li živite u kući sa dvorištem ili u stanu; šišanje, četkanje i održavanje higijene; mentalna stimulacija i disciplina – učenje pravila ponašanja, dresura, trikovi, igre… Mentalna stimulacija jednako važna kao i sve ostalo za psihofizičko zdravlje psa, ali se često zanemaruje.

Ne uzimajte psa ako ćete ga celog života držati u dvorištu, na lancu ili na povocu

Ako nameravate da uzmete psa i nikada ga ne izvedete u šetnju jer imate veliko dvorište u kojem može da se slobodno kreće, onda bolje nemojte.

Da li biste vi voleli da ceo život provedete u ogromnoj vili od nekoliko hiljada kvadratnih metara i da nikada ne izađete u bioskop ili da razgledate izloge?

Dvorište je zatvor, i posle nekog vremena pas će poželeti da istraži i upozna svet izvan tih zidova.

Ako želite da vam pas bude srećan, morate ga šetati gotovo svakodnevno.

Isto tako, ako ga stalno držite na povocu jer se plašite da će vam pobeći, a vi se niste potrudili da uložite nekoliko meseci da izgradite odnos sa njim i da ga naučite da dolazi na poziv, onda je savet isti – nemojte ga uzimati.

Čak i ako spasite psa sa ulice, a nakon toga mu pružite jedino stan i hranu i vakcine, ali ne i druge aktivnosti koje ga ispunjavaju, verujte da mu niste učinili nikakvu uslugu i da bi on radije voleo da okuša svoju sreću na ulici gde bi živeo kao pravi pas.

Sterilišite svog psa
Ukoliko ne planirate da uzgajate pse ili ako nemate sigurnog psećeg partnera s kojim možete REDOVNO pariti svog ljubimca, onda je mnogo humanije i zdravije da sterilišete svog psa. Sterilizacija donosi mnoge koristi i može sprečiti mnoge zdravstvene i probleme u ponašanju. Istraživanja su pokazala da su sterilisani psi mnogo zdraviji, da im je duži životni vek i da mnogo manje oboljevaju od bolesti reproduktivnih organa.

Postoje i istraživanja koja su pokazala da sterilizacija umanjuje, uklanja ili sprečava problematično ponašanje, kao što su bežanje, agresivnost, frustracija, nekontrolisano obeležavanje teritorije…

Dokazano je da sterilisani ulični psi znatno duže žive od nesterilisanih zato što imaju manju potrebu da lutaju u potrazi za partnerom, zbog čega manje stradaju u saobraćaju i tučama sa suparnicima.

Ukoliko niste sterilisali svog psa zato što „vam je žao“ ili što „nije prirodno“, pomislite samo kako biste se vi osećali da imate neki tako snažan nagon koji ostaje nezadovoljen.

Frustrirani, razdražljivi, prgavi? Kako se ponašaju muškarci osuđeni na duge zatvorske kazne koji imaju nezadovoljene seksualne potrebe? Gotovo po pravilu ljutito i agresivno. I šta je zapravo prirodno? Psu nije prirodno da ide na povocu, da ga držimo u naručju, ili da nosi džemperiće i kaputiće. Neprirodno mu je da jede granule celog svog života i da živi u zgradi sa liftom. Onog trenutka kad bude imao sve ono što mu je zaista prirodno, vi mu uopšte nećete biti potrebni, a on će se sa ostalim psima već raspraviti ko ima pravo da se pari i koju cenu je spreman da plati za to.

Naposletku, možda najvažniji i najhumaniji razlog za sterilizaciju pasa je što su psi lutalice uglavnom potomci vlasničkih nesterilisanih pasa koji su u nekom trenutku pobegli. Milioni pasa širom sveta postaju lutalice jer je nečiji nesterilisani pas imao okot štenaca koji su kasnije izbačeni na ulicu. Ako se smatrate pravim ljubiteljem pasa, pomislite samo na sve one štence na ulici koji nikada ne odrastu, već uginu od bolesti, gladi i hladnoće, ili stradaju u saobraćaju ili od drugih pasa. Što više pasa je u opticaju, to su šanse za preživljavanje uličnih pasa manje. Dakle, budite odgovorni i sterilišite svog psa. Biće lakše i vama i njemu, a i doprinećete da se ne povećava ionako prevelik broj napuštenih pasa na ulicama i po azilima.