Evo na šta treba da obratite pažnju kad napolju “udari” minus dvadeset

Zima je stigla i to ove godine u velikom stilu. Niske temperature, vetar i mraz nisu prijatni ni ljudima, a kamoli životinjama. Međutim, na udaru nisu samo kućni ljubimci već i napuštene životinje, kojima je dodatna briga još više potrebana.

Pomozimo im da što lakše prežive hladne talase
– Životinjama koje žive na ulici (napušteni psi i mačke, kao i ptice) možemo pomoći tako što ćemo im obezbediti hranu i vodu. Shodno mogućnostima građana bilo bi poželjno da se životinje hrane i poje na uvek istom mestu. Voda treba da se daje u manjim količinama, ali češće, zbog zaleđivanja. Pored toga, treba im obezbediti i improvizovano sklonište – kućicu sa slamom, ili ih jednostavno pustiti u ulaz zgrade kako bi prespavale.

Na ovaj način pomoći ćemo životinjama, ali i sprečiti eventualne napade na ljude, koji nastaju kao posledica gladi i žeđi. I kućni ljubimci zahtevaju poseban tretman. Evo na šta treba da obratite pažnju kad napolju “udari” minus deset.

Sneg nije hrana
– Psi vole da tokom šetnje ližu i jedu sneg. Niti su oni gladni i žedni, niti je to toliko strašno, jer je u pitanju samo igra i radoznalost, na kraju to i deca rade, pa kada vide da im to ne prija, prestanu. Međutim, psi umeju da unesu znatno veće količine snega i da budu veoma uporni u tome, što može biti uzrok zapaljenja ždrela, čak može isprovocirati povraćanje, a kao posledicu imati mekšu stolicu ili proliv. Ako se to desi, nije smak sveta, posavetujete se s veterinarom i problem će se rešiti.

Aklimatizacija i ušuškavanje
Aklimatizacija je poželjna pre izlaska sa dvadesetak stepeni na minus deset. Malo duže vreme koje ćete s ljubimcem provesti u hodniku će mu prijati, pogotovo starijim psima i onima sa artritičnim problemima, kojima i utopljavanje može dobro doći.
– Generalno utopljavanje raznoraznim odevnim detaljima je korisno i za sve druge pse koji su ošišani ili imaju prirodno kratku dlaku i slabije krzno. Što se tiče navlaka za šape, možete probati, nije loše, ali se može desiti da uzalud potrošite novac, jer taman dok oni naviknu na njih, sneg prođe….

Oprez, poledica
Ovaj period prave zime je raj za sve one koji pate na plus 40, dakle, za polarne i njima slične pse, ovčare, šarplanince… S njima možete i duže boraviti napolju, naravno, onoliko koliko sami možete da izdržite.

– Vodite računa da ljubimci ne jurcaju i ne izvode egzibicije po ledu, jer lako mogu izgubiti ravnotežu i povrediti se. Bolje je voditi ih na povodniku do livadice ili parka, a onda živela sloboda u snegu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *