Evo konkretnih stručnih saveta kada je reč o urinu vašeg psa

Većina veterinara smatra da je obrazovan vlasnik psa, najbolji klijent i vlasnik kućnog ljubimca. S toga sve više veterinara pokušava na jednostavan način da edukuje vlasnike o potencijalnim bolestima ljubimaca i kako im u određenim slučajevima pružiti adekvatnu pomoć.

Evo konkretnih stručnih saveta kada je reč o urinu vaših ljubimaca, kako da prepoznate infekciju ako se pojavi i, kanačno, kako da odreagujete u tom slučaju.
Vlasnici se sve češće javljaju veterinarima zbog urinarnih infekcija, posebno u zimskim uslovima, pa evo i nekih saveta i objašnjenja kako se manifestuju ove infekcije i kako možete pomoći vašem psu:

Zbog čega je dobro da vaša veterinar preporuči analizu urina?

Analiza urina je jednostavan test pomoću kojeg se utvrđuje da li vaš ljubimac ima problema sa bešikom, bubrezima, ili možda jetrom, gde se u stvari i nalaze žarišta kada se infekcija ove vrste pojavi. Veterinari preporučuju da se ove analize rade jednom godišnje kod ljubimaca koji su stariji od osam godina. Ukoliko vaš ljubimac više pije vodu, dosta mokri, ima vidljive tragove krvi u mokraći onda možete biti sigurni da je infekcija u pitanju.

Foto: sxc.hu/Farquois

Uzimanje urina za analizu

Postupak uzimanja urina kod životinja je potpuno drugačiji nego kod ljudi. Uz pomoć  šprica se izvuče uzorak urina iz lumena mokraćne bešike kod životinja. Ova tehnika je sterilna i relativno bezbedna.

Čitanje rezultata

Uzorak životinjskog urina najbolje je čitati 30 minuta nakon što se životinja pregleda kako se sastav određenih ćelija, bakterija, kristala ne bi izmenio.

Vizuelni pregled

Veterinar može vizuelno da ispita mokraću na osnovu boje i jasnoće. Jarko crveni ili braon uzorak urina može ukazivati krv u mokraći. Narandžasto obojen urin može da uputi na bolesti jetre. Mutan urin sugeriše da je došlo do infekcije ili da je protein prisutan u urinu. Uprkos vizuelnom pregledu veterinara, uvek se uradi i laboratorijska analiza urina.

Test štapićem

Uz pomoć plastičnog štapića koji je presvučen trakama koji menjaju boju u zavisnosti od prisustva određene supstance, vlasnik može da proveri sledeće:

– PH nivo koji ukazuje na kiselost urina. Kod zdravih ljubimaca PH je do 7, a ukoliko je PH iznad ove granice, onda može doći do razvijanja bakterija ili kamenja.

– uz pomoć štapića se može i videti kako funkcionišu bubrezi vašeg ljubimca.

– proteini – pozitivan test na protein u urinu može da ukaže na postojanje bakterijske infekcije, bolesti bubrega ili krvi u urinu.

– uz pomoć štapića može se otkriti i da li u urinu ima šećera

– može se otkriti da li ima bilirubina ili krvi u mokraći

Mikroskopska analiza

Štapić nije dovoljan kako bi se otkrila kompletna analiza urina. Zato je potrebno da se sedimenti urina analiziraju uz pomoć mikroskopa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *