Koliko vremena je potrebno da izraste nova dlaka nakon linjanja

Rast dlake kod psa pod kontrolom je većeg broja fizioloških mehanizama. Dlaka psa ne raste kontinuirano nego u određenim vremenskim intervalima. Jedno kraće vreme raste, zatim nastupa period mirovanja i odumiranja. Nakon toga dolazi do linjanja pre nego otpočne novi ciklus. U proseku je potrebno oko 130 dana da bi dlaka narasla, s tim da postoje velike rasne varijacije.

Razni hormonski poremećaji, bolesna stanja, deficiti vitamina, kao i prisustvo parazita mogu dovesti do usporenog rasta dlake i njenog lošijeg kvaliteta. Ako vlasnik posumnja da njegov pas ima ispod prosečan kvalitet dlake trebao bi potražiti savet veterinara.

Uticaj spoljašnje sredine je takođe od velikog značaja za kvalitet dlake. Psi koji stalno žive napolju izloženi različitim vremenskim prilikama imaju bogatiju dlaku i bolji kvalitet. Ovo pogotovo važi za pse kakav je npr. nemački ovčar, koji imaju jako razvijenu podlaku sa srednje dugom pokrovnom dlakom.

cetkanje

Linjanje 

Većina pasa se linja najmanje jedanput godišnje. Kuje mogu da se linjaju nakon teranja, za vreme graviditeta ili nakon odbijanja štenaca.

Kod pasa kao što je nemački ovčar linjanje može izgledati dosta neuredno ili čak upućivati na neku kožnu bolest budući da jako razvijena podlaka otpada u pramenovima. Za ovakav tip dlake to je sasvim normalna pojava.

Interesantno je da veća izloženost svetlu, bilo prirodnom ili veštačkom, pojačava intenzitet linjanja. To je jedan od razloga zašto se psi koji se drže u stanovima ili kućama intenzivnije linjaju.

Kada pas započne sa linjanjem potrebno je svakodnevnim četkanjem odstranjivati što je više moguće mrtve dlake, a ponekad je prethodno potrebno i okupati psa.

Četkanje 

Četkanje psa svakodnevno po nekoliko minuta potpomaže održavanju higijene i čistoće kože, kao i kvalitetu dlake. Za različite rase pasa postoje različiti tipovi četki, češljeva ili rukavica za tu namenu. Za nemačkog ovčara treba upotrebljavati srednje gust češalj koji ima specijalno dizajnirane zupce kojima se omogućava i izvlačenje podlake. Pokrovnu dlaku treba četkati standardnim četkama.

Kupanje

Generalno, pse koji imaju razvijenu podlaku kao nemački ovčar, treba kupati 1-2 puta godišnje i to najbolje u proleće i jesen. Tokom ostalog perioda redovno četkanje ili upotreba suvih šampona je dovoljno za održavanje higijene kože i dlake.

Preterano kupanje može dovesti do odstranjivanja prirodne masnoće kože, koja je esencijalna za zdravlje krzna psa.

Upotreba šampona za ljudsku upotrebu nije preporučljiva za kupanje pasa, budući da kiselost kože čoveka i psa nije ista. Najbolje je upotrebljavati kvalitetne komercijalne ili veterinarske šampone koji se prave isključivo za pse. Naravno, prilikom upotrebe ovih sredstava neophodno je pridržavati se uputstava proizvođača.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *