Evo koje sve bolesti mogu da prenesu buve

Bez obzira na to koje je godišnje doba, kod pasa koji provode puno vremena napolju sa svojim vlasnicima mogu pojaviti problemi vezani za duži boravak na otvorenom i druženje sa drugim životinjama. Jedna od njih su i buve, koje nisu samo dosadna napast, već mogu i ozbiljno ugroziti zdravlje vašeg mezimca. Neke od posledica mogu biti:

1. Pantljičara – Ukoliko vaš pas pojede buvu, može se desiti da bude zaražen ovim crevnim parazitom. Ukoliko ispod repa ili u izmetu naiđete na bele larve koje izgledaju kao zrna pirinča, to je znak da je došlo do zaraze koja je obično praćena gubitkom težine i dijarejom. Tada se odmah obratite lekaru.

2. Alergija – Buve su uzrok broj jedan za pojavu alergija kod pasa i mačaka. Dok se hrane, buve mogu inficirati potkožno tkivo vašeg ljubimca. Infekcija može prouzrokavati češanje i gubitak dlake. Od infekcija najčešće se javljaju dermatitis i zapaljenje kože.

buve

3. Anemija – Buve se hrane krvlju ljubimaca i, naročito kod mladunaca, mogu dovesti do ozbiljnog gubitka krvi i anemije.

Buve ne napadaju samo životinje, već se mogu preneti i na ljude. Zato je jako važno boriti se protiv njih na pravi način. Jedan od najlakših načina da eliminišete buve jeste često kupanje ljubimaca po povratku iz šetnje. Postoje i specijalizovni šamponi i praškovi koji eliminišu 98 do 100 odsto buva, a potpuno su neškodljivi za ljude.

Oni se mogu primenjivati već kod mladunaca starosti sedam do osam nedelja. Važno je naglasiti da buve mogu da izdrže i nekoliko meseci bez hrane, kao i da ženka može da položi i do nekoliko stotina jaja. Zato se moraju potpuno odstraniti iz okruženja vašeg ljubimca. To se najjednostavnije postiže detaljnim čišćenjem i usisavanjem svih onih mesta na kojima je on provodio vreme.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *