Sobne biljke predstavljaju opasnost za psa

Kada biljke sa terase, najčešče u jesen stignu u trpezariju ili sobe, valjalo bi da vlasnici pasa povedu računa o njihovoj bezbednosti.

Mnogi će pomisliti da nema potrebe da se o tome brinu i da životinje instinktivno umeju da prepoznaju otrovne biljke, ali to nije tačno. Psi vole da istražuju okolinu, a sobne biljke često grickaju iz dosade, kada ostanu sami. Neke biljke izazvaće samo prolazne tegobe kod ljubimaca, najčešće povraćanje i proliv, dok druge mogu prouzrokovati čak i smrt.

Prilikom izbora biljaka kojima ćete ukrasiti baštu i dom budite oprezni. Ako postoji i najmanja opasnost po zdravlje kućnog ljubimca, bolje je odustati od uzgajanja otrovne biljke. Ukoliko imate psa pogotovo ako je reč o mladim i radoznalim životinjama, filodendrone, dracene i difenbahije ne bi trebalo gajiti. Lišće ovih biljaka sadrži kristale oksalata – soli oksalne kiseline, koje izazivaju otok sluznice njuške i usta i sprečavaju životinju da uzima hranu. Životinja oseća bol i svrab, koje pokušava da ublaži češući se ili trljajući njuškom o pod. Ako je vaš ljubimac grickao lišće neke od ovih biljaka, odvedite ga veterinaru, a možete mu pomoći ispirajući mu usnu duplju čistom vodom.

dog-holding-flowers-beautiful-pictures-33214692-960-687

Pažnja je neophodna i ako u saksiji imate hibiskus. Grickanje njegovih listova izazvaće stomačne tegobe kod psa, a može prouzrokovati povraćanje krvi i krvavu dijareju, pa životinja, u slučaju težeg trovanja, može čak i uginuti.

Podmetači za saksije trebalo bi da budu duboki, kako životinje ne bi mogle da dohvate njihov sadržaj, jer voda koja se skuplja u njima često sadrži veštačka đubriva koja mogu naškoditi vašem ljubimcu. Zemlju u saksijama možete prekriti aluminijumskom folijom, da biste sprečili životinje da kopaju po njoj i grickaju biljke.

Od baštenskih biljaka posebno je opasno lukovičasto cveće, čiji je podzemni deo prepun otrovnih supstanci. Mada većina pasa neće kopati zemlju i grickati lukovice, ipak budite oprezni sa sađenjem zumbula, narcisa, đurđevaka, gladiola, amarilisa ili lala. Dlačice na listovima jaglaca mogu izazvati svrab i crvenilo ako ih životinja nehotice dodirne njuškom.

Među opasne biljke ubrajaju se i bršljan, oleander, kalanhoja, božur, šeflera, kala, imela, juka, kukurek, ciklama, paprat, tisa, a kućne ljubimce valja držati podalje i od povrtnjaka u kojem gajite paradajz, jer zeleni delovi biljke sadrže otrovni solanin. Azaleja je opasna za ovce i koze, dok za pse i mačke ne predstavlja opasnost.

Ako ne želite da se odreknete ni ljubimca ni opasnih biljaka, držite ih što dalje jedne od drugih. Biljke gajite u ograđenim delovima bašte ili u visećim saksijama koje životinje ne mogu dohvatiti. Ukoliko do trovanja ipak dođe, životinju što pre odnesite veterinaru i ponesite biljku ili deo biljke kojom se otrovala, kako bi što pre dobila odgovarajuću terapiju.

 

One Comment

  • Web Hosting

    Dakle, ako u svom domu imate potencijalno opasne, otrovne biljke poklonite ih nekome tko nema malu djecu i kucne ljubimce ili ih preselite na sigurno mjesto, na kojemu nece predstavljati opasnost za djecu ili psa. Budite na oprezu ako u svom dvoristu ili domu imate spomenute otrovne biljke jer one nisu nimalo bezazlene i predstavljaju opasnost za ljude, pse i ostale zivotinje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *