Evo koje sobne biljke mogu biti pogubne za vašeg psa

Lale, zumbuli, ciklame, petunije, obično krase bašte i terase ljubitelja cveća. Oni koji nemaju otvoreni prostor za cvetanje, strast za biljkama zadovoljavaju ukrasnim sobnim biljem.

Različite vrste fikusa, bršljana, palmi i drugog sobnog bilja krase mnoge domove. Ako u kući imate ili tek želite dovesti kućnog ljubimca – oprez!

Skoro da nema životinje, posebno mlade mačke, psa, ptice, kunića koja neće grickati listove vaše biljke, ali nažalost, prvo grickanje u najgorem slučaju može im biti i poslednje.

Naime, bez obzira koliko ih voleli, nekih kućnih biljaka ako imamo ljubimca moraćemo se odreći.

I dok jedne znaju izazivati samo neprijatnosti – povraćanje ili proliv, druge mogu biti smrtonosne.

pas sa cvetom

Ipak, uginuća su retka, jer na sreću psi pojedu male količine.

Ako ljubimac “dograbi” fikus ili drvo života problema neće biti, ali lekciju koju će naučiti žvačući listove difenbahije, kaladijum ili filodendrona neće nikada zaboraviti.

Kristali koji se nalaze u lišću tih biljaka oslobađaju se dok ih životinja žvaće, pa se poput iglica zabijaju u sluznicu jezika i usnu šupljinu, što izaziva nepodnošljiv svrab i jaku bol. Nesrećna životinja pokušava sebi da pomogne trljanjem njuškice o pod ili o predmete po stanu, a jezik i njuška mogu joj nateći.

Dok s ljubimcem ne dođete do veterinara, muku mu olakšajte ispiranjem usne šupljine i njuškice običnom, malo hladnijom vodom. Jedna od najopasnijih kućnih biljaka, mnogima izuzetno draga i dekorativna, je kalanhoa. Glikozidi iz njenog lišća mogu izazvati epileptičke napade i paralizu pojedinih mišića, što može izazvati smrt ljubimca.

Od cveća su opasne ciklame, narcisi, azaleje, oleandri .. Osim listova i cveća, opasna može biti i voda koja se skuplja na tanjurićima ispod bilja.

Ta voda može biti otrovna i ako biljka nije, odnosno sva tekuća đubriva ili drugi dodaci kojima prehranjujete svoje cveće, ljubimcima mogu stvarati velike probleme.

Zato, ako imate pse, mačke, zečeve ili možda ptice, najbolje je da u stanu ili na balkonu imate cveće koje im utvrdi ne može naškoditi.

Vodite računa da u tanjurićima ispod cveća nema vode. Posejte travu koju možete kupiti u pet shopovima za svoje ljubimce i dopustite im da nju, umesto na primer narcisa, grickaju do mile volje. Oni će uživati, a probleme neće imati … ruku na srce, umesto gomile raznih saksija, izaberite dva velika grma ruža i puno začinskog bilja. Leto će biti lepo i mirisno vama i vašim mezimcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *