Evo koje rase pasa su pogodne za stan

Mnogi ljubitelji životinja koji žive u stanu često se pitaju koji je najbolji izbor psa za život u manjem zatvorenom prostoru. Kada uzimate psa, na prvom mestu vam je bitno da taj pas ispuni vaša očekivanja, ali morate imati u vidu da i vi morate učiniti dosta kako bi njegove potrebe bile zadovoljene.

Na listi koja sledi, prikazane su rase pasa koje se smatraju „pogodnim“ za život u stanu. Ako ne nađete vašu omiljenu rasu na ovom spisku, to ne znači da taj pas ne može živeti u stanu. Ako se odlučite na usvajanje psa iz azila ili sa sajtova za udomljavanje životinja, bilo bi dobro da saznate ko su majka i otac štenetu kako biste bliže znali koje će biti veličine kad odraste, kakav će mu otprilike biti karakter i kakva vrsta dlake.

Velika je zabluda da su svi mali psi pogodni za stan –  male rase ponekad umeju da budu i dosta aktivnije i temperamentnije od velikih. Takođe, nemojte misliti da će  pas, samo zato što je malog rasta, imati svu potrebnu aktivnost ukoliko samo trči po vašem stanu. Vaš stan ili kuća je za njih poput kaveza. Ako imate dvorište, to je za njih poput većeg kaveza.

pas ya stan

Ključna stvar za držanje svakog psa u stanu jeste da mu obezbedite dovoljno svakodnevne vežbe.

Psi su od svojih predaka zadržali instinkt za stalnim kretanjem i migracijom.

Tako, i male pse morate izvoditi svakodnevno u šetnju. Pas koji poseduje veliku količinu energije može živeti u stanu ukoliko ga vlasnik svakodnevno povede u šetnju, džoging ili vožnju biciklom. Dovoljno svakodnevne aktivnosti je ključ za srećnog i stabilnog ljubimca.

Ponekad nije dovoljno samo da pas juri za loptom ili da se igra sa drugim psima – pseće aktivnosti treba da budu fokusirane na iscrpljivanje njihove i mentalne i fizičke energije.

Skoro svaki pas može živeti u stanu ako mu se pruži dovoljno vežbe. Veliko dvorište neće samo po sebi zadovoljiti potrebe vašeg psa. Za pse koji žive u stanu i koje vlasnici šeta
ju svakog dana može se reći da su u boljem položaju nego psi koji su pušteni da sami sebi organizuju aktivnosti u velikom dvorištu.

Psa najpre birajte prema svom karakteru i vremenu koje možete da odvojite  kako biste mu se posvetili – ako džogirate ili vozite biciklu svaki dan, onda je za vas neka hiperaktivna vrsta (ptičari npr.); ako to radite nešto ređe, uzmite psa sa nešto manjom količinom energije.

Sledeće rasee pasa su one za koje se može reći da bi bile pogodne za život u stanu; i druge vrste su naravno prihvatljive ukoliko zadovoljite njihove osnovne potrebe za svakodnevnom aktivnošću.

Kovrdžavi bišon

Ovaj pas u proseku teži između tri i 5,5 kilograma, pa predstavlja odličan izbor za male stanove. Uprkos tome što je energičan i uvek spreman za igru, prilično tiho laje.

Bostonski terijer

Poznat još i kao “američki džentlmen”, ovaj pas je malog rasta i nije mu potrebno mnogo vežbe. Zato nema potrebe da brinete što nemate kuću sa dvorištem, piše “Pet gajd”.

Čivava
Pripadnici jedne od najmanjih rasa – teže tek oko kilogram i po – lako će se smestiti čak i u najmanje stanove. Iako imaju tendenciju da budu izuzetno glasni, problem se može lako rešiti pomoću dresure.

Jazavičar
Ovi duguljasti, kratkonogi lepotani jedni su od najžustrijih čovekovih najboljih prijatelja. Ako želite ljubimca sa izraženim karakterom, jazavičar je pravi pas za vas.

Engleski buldog
U pitanju je još jedna rasa kojoj neće smetati to što nemate dvorište. Jednom kada izađu iz puberteta, ovi psi najviše će uživati u izležavanju u blizini njihovih vlasnika.

Francuski buldog
Zbog preslatkih ušiju, neodoljivog izgleda i vrlo opuštenog stava, ova rasa u poslednje vreme među stanarima postaje sve popularnija.

Nemačka doga
Uprkos tome što se svrstavaju u divove među psima, ovi psi izuzetno su nežni, tihi i po prirodi neaktivni.

Kavalir king Čarls španijel
Osim što je vrlo tih, ovom minijaturnom španijelu potrebna je samo jedna šetnja dnevno i četkanje jednom u nedelju dana.

Mastif
Još jedna velika rasa kojoj ne smeta život u stanu. Ovo su psi vrlo blagog karaktera, koji ne troše mnogo energije.

Mops
Ovi psi izuzetno su šarmantni, a zbog kratke dlake ne zahtevaju mnogo nege. Zbog malog rasta vrlo su pogodni za stanove.

One Comment

  • DUŠICA

    PO ODLSKU U PENZIJU , DUGO SAM ČITALA O PSIMA ZA PRATNJU,KUĆNIM LJUBIMCIMA I ODLUČILA SE ZA ŠI CU JER SU MIRNI I TIHI I NAVODNO SE NE LINJAJU.IMALA SAM NEKOLIKO PUTA LABRADORA KOJI NIJE ZAISTA ZA STAN.KUPILA SAM ŽENKICU 2012. I POKAZALO SE DA JE JOŠ MIRNIJA I NEZAHTEVNIJA NEGO ŠTO SAM PROČITALA.NEPLANIRANO SAM 2015. KUPILA PRELEPOG MUŽJAČIĆA I ON JE TAKOŠE DOBRICA,MALO ŽIVAHNIJI OD NJE I RASPOLOŽEN UVEK ZA ŠETNJU.JEDINO ŠTO NIJE TAČNO JE DA SE NE LINJAJU,USISAVAM SVAKI DAN I TEPIHE I NAMEŠTAJ!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *