Evo koje novogodišnje biljke mogu biti opasne za vašeg psa

Skoro da nema osobe koja za predstojeće praznike neće okiti jelku, a šta je lepše od ukrasnih “novogodišnjih” biljaka i crvenih cvetova koji će u vašoj kući upotpuniti prazničnu atmosferu. Međutim, za vlasnike ljubimaca pripremili smo spisak omiljenih zimzelenih biljaka mogu biti opasne za ljubimce.

 

Božićna zvezda je mnogima omiljeni cvet i možda i ne zaslužuje da se nađe na listi opasnih biljaka, ali ako vaša kuca ili maca pojedu neki list ili cvet mogu osetiti stomačne tegobe ili dobiti osip, pa se mogu pojačano češati. Iako nije otrovna, trebalo bi je držati van dometa ljubimaca, jer izaziva blaže tegobe.

Jelka nije otrovna, ali njene iglice mogu biti opasne. Tokom praznika vlasnici često posete veterinara zbog povrede oka njihovog mezimca, jer trčeći po kući znaju da se bocnu na iglice. Ukoliko pojedu neku iglicu neće osetiti teže tegobe od blagih bolova, ali prirodne jelke nisu trovne za kuce i mace.

Imela je, s druge strane, veoma otrovna za kuce i mace. Ukoliko pojedu listove imele, kuce i mace mogu osetiti prave tegobe trovanja kao što su ozbiljniji stomačni problemi, promene u mentalnim funkcijama, teškoće pri disanju i usporene otkucaje srca. Nikada je ne ostavljajte nadohvat šapica vašeg ljubimca.

Ljiljan je takođe jedna od omiljenih biljaka u domu tokom praznika, ali on može biti prilično opasan za mace. Bilo da gricnu list ili cvet macama se može dogoditi da im otkažu bubrezi. Simptomi trovanja ljiljanom su povraćanje, depresija, gubitak apetita… Ne postoji protivotrov ali veterinari imaju načine da se izbore sa toksinima iz biljke, ukoliko se vlasnici jave na vreme, pre nego nastane oštećenje bubrega.

Amarilis je još jedan prelepi cvet koji je otrovan za pse i mace. Trebalo bi ga držati daleko od njih, ali možda je najbolji savet da ma koliko ih voleli, ove biljke ne gajite ako imate psa ili macu ( ili oboje).

Pročitajte i: Kako okititi jelku, ako imate psa

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *