Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kao da samo pregledate svog psa pre nego što ga odvedete kod veterinara

Ovo je samo prva pomoć, jer veterinar zna najbolje kako da pomogne vašem psu koji se razboleo ili ima neke druge probleme. Ipak neke jednostavne preglede možete uraditi i sami. Pas je najopušteniji kod kuće, stoga ako posumnjate da mu nije dobro, možete sami uraditi jednostavne testove i onda ukoliko uvidite neku promenu obavezno ga odvedite kod veterinara.

Svaki, pa čak o ona manje iskusan vlasnik zna da li pas ima neki zdravstveni problem, a simptomi su obično kada pas neće da jede, pije vodu, kako izgleda, da li se igra i da li je raspoložen.

Zatim, možete i sami sprovesti neke jednostavne testove kako biste utvrdili da li je sve u najboljem redu. Evo šta možete učiniti sami, čak i ako niste veterinar.

Izmerite mu temperaturu – psima ovo nije omiljeni pregled, a ni ljudima, ali je prvi korak u djagnostifikovanju zdravstvenog stanja. Digitalni rektalni toplomer najprecizniji je način. Na vrh toplomera namažite malo lubrikanta, da merenje bude prijatnije. Normalna temperature psa je između 37,7 i 39 stepeni.

Proverite puls – najbolji način da izmerite psu je da pronađete femoralnu arteriju koja se nalazi kod prepone. Izbrojte broj otkucaja tokom 15 sekundi pa taj broj pomnožite sa 4. Puls pasa varira, ali normalnim se smatra onaj između 80 i 120 otkucaja u minuti. Puls štenaca i manjih pasa brži je od pulsa velikih pasmina.

bolest pas

Pregledajte glavuNos bi trebalo da bude čist i gladak. Oči – bistre, čiste, sa tek nekoliko vidljivih krvnih sudova i sa zenicama iste veličine. Uši – čiste i suve, kada lagano masirate uši vašem psu ne bi trebalo da se pobuni, već da izgleda relaksirano.Usta – čisti i beli zubi, roze desni, vlažne pri dodiru.

Gledajte grudi vašeg psa dok diše – grudni koš trebalo bi da se opušteno pomera kako pas udiše i izdiše, bez ikakvog napora. Svaki uzdah i izdah trebalo bi da budu identični. Normalno je da tokom jednog minuta pas udahne 15 do 30 puta. Manji psi brže dišu od velikih.

Pregledajte kožu – koža zdravog psa je mekana, bez vidljivih ranica ili oštećenja, bez mirisa. Osim kod oštrodlakih pasa, dlaka bi trebalo da je mekana i sjajna.

Proverite hidriranost – jednostavan test je da kožu vrata ili leđa blago stisnete(“zgužvate”), i ukoliko se odmah vrati u prvobitno stanje, vaš pas je dobro hidriran. Ukoliko koži treba duže vremena ili primetite da je i dalje naborana, znači da je dehidriran.

Pregledajte stomak – lagano pritisnite stomak i proverite da li osećate neku kvržicu, izraslinu i vidite da li je vašem psu prijatno ili ga nešto boli. Ukoliko je tek jeo, trebalo bi da pod prstima, levo ispod grudnog koša osetite uvećanje tog dela stomaka –  to je potpuno normalno nakon jela. Svaka druga izbočina ili nelagodnost psa dok mu lagano pritiskate stomak znači da postoji neki problem sa stomakom ili unutrašnjim organima.