Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kako u Španiji pseća kaka otkriva nekulturne vlasnike pasa

Uopšte nije sporno da niko od nas ne voli da vidi pseću kaku na trotaru ili zelenim površinama, a pogotovo da ugazi u nju. Kod nas skoro niko nema rešenje kako da doskoči nepristojnim vlasnicima koji ne čiste iza svog psa. Kazne postoje, propisane su jasnim zakonima, ali od njih nema neke veće koristi jer retko kada možete da zateknete vlasnika na (ne)delu i naplatite kaznu.

Zato su Španci došli na sasvim zanimljivu ideju. Lokalni funkcioneri grada Taragona na severoistoku Španije, planiraju da DNK analizom psećeg izmeta pronađu nemarne vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcima i onda ih debelo kazne.

Zvaničici ovog priobalnog grada planiraju da sarađuju sa lokalnim univerzitetom kako bi stvorili DNK bazu podataka registrovanih kučića.

nuzda

– Na taj našin bi lako identifikovali vlasnike – rekla je Ivana Martinez, gradski savetnik za javne prostore.  – Vlasnici pasa moraće da plate troškove DNK analize i da plate kaznu.

DNK izmeta pronađenog na ulici ili u parku biće “provučen” kroz datoteku i nemarni vlasnik će dobiti kaznu, objasnila je ona.

– Trenutno, ako policija nije na licu mesta u pravom trenutku, teško da možemo da saznamo ko krši pravila -rekla je Martinez.

Martinez je dodala i da gradske vlasti žele da datoteka bude što pre operativna, ali se za sada ne zna početak njenog rada.

Taragona, grad sa oko 135.000 stanovnika, poznat je po lokalitetima iz rimskog perioda uključujući i amfiteatar pored mora i ima 2.800 registrovanih pasa.