Evo kako sve možete da očistite zube svom ljubimcu

Ne kupujte dečju četkicu koje je često pretvrda za vašeg ljubimca. Dobra četkica je sa dužom drškom i pod dobrim je uglom da lakše priđete svim zubima. Druga varijanta je četkica koja se stavi na prst.

Ako nemate četkicu, dobro će poslužiti i gaza omotana oko prsta kojom ćete istrljati zube i desni. U početku dok se ljubimac ne navikne (naročito ako je reč o starijim kategorijama) koristite gazu. Sledeći korak je četkica, a zatim polako uvedite i pastu kada se ljubimac navikne. Nije toliko komplikovano kao što izgleda. Na taj način se sa zuba uklanjaju naslage plaka.

Treba znati da donekle postoji i rasna predispozicija za nastanak periodentalnih bolesti. Manje rase su im podložnije jer su im zubi zbijeniji, generalno se hrane kašastijom hranom (za razliku od velikih rasa kojima su kosti zastupljenije u ishrani), a po nekim ispitivanjima žive duže.

pesss (1)

Brahicefalične rase (bokser, buldog) su krupniji, ali imaju zbijenije zube pa time i veće mogućnosti za periodentalne bolesti. Kod starijih kategorija problemi su češći.

I mačji zubi i desni su slični našim, i kod njih se ostaci hrane, bakterije, saliva nakupljaju i vezuju za površinu zuba formirajući plak, a posledično i druge probleme.

Zadah iz usta, promene u apetitu ili žvakanju hrane i mrštenje su samo neka od zapažanja koja ukazuju na rane znakove bolesti desni. Vodite računa o zdravlju usta vašeg ljubimca jer hronična bakterijska infekcija desni izaziva oštećenje srca, jetre, bubrega, sinusnu infekciju, oticanje lica, slabe kosti, pa čak i lom vilice.

Preventiva, znači, redovno čišćenje zuba je najvažnije. Naravno da i pravilna ishrana životinje ima veliki uticaj. Ako budete čuvali zube svojih pasa i starost će im biti mnogo srećnija.
Kada psa okupate, ošišate, ocetkate i uredite, pogledajte mu i zube i proverite da li su i oni uredni.

Kako napreduje nauka i povećava se znanje o zdravlju životinja, uviđamo da o propisnoj higijeni ne treba voditi računa samo da bi dah vašeg psa bio bolji, već da bi vašem ljubimcu, pre svega, pružili kvalitetniji i duži život. Preduzmite nešto i rešite ga zubnih bolesti, lošeg zadaha i potencijalne opasnosti po život.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *