Evo kako psi prepoznaju nepravdu

Ne znamo kako druge životinje osim primata, vukova i pasa doživljavaju nepravdu, ali navedene grupe sisara prepoznaju je i nije im baš po volji.

Iako su se ljudi navikli da žive u svetu u kojem vlada ogromna nejednakost, baš kao i ostali primati, još uvek znamo da prepoznamo nepravdu. Osim primata, nepravdu prepoznaju vukovi i psi.

Psi, će na primer odbitti d aučestvuju u igri samo ako njihov suparnik sve vreme dobija nagrade ili je njihova nagrada slabijeg kvaliteta.

Iako se prvo može učiniti da se radi o posledicama pripitomljavanja, istraživanja ukazuju na to kako je u pitanju genetsko nasleđe.

Komparativni psiholozi iz Istraživačkog instituta Meserli na Univerzitetu veterinarske medicine u Beču proučavali su reakcije vukova i pasa na eksperimente u kojima su neki dobijali poslastice lošijeg kvaliteta ili uopšte nisu dobijali poslastice u isto vreme kad su njihovi suparnici dobijali dobre poslastice te su zaključili kako obe vrste prepoznaju nepravdu.

Dženifer Esler, Friederike Range i Sarah Marshall-Pescina otkrile su kako psi i vukovi ubrzo nakon što shvate da su žrtve nepravde odbijaju da učestvuju u podešenoj igri.

Psi i vukovi koji su bez suparnika pritiskom na dugme dolazili do poslastice nisu odustali nakon što nisu dobili ništa.

Tek u scenariju u kojem su imali suparnika koji je nešto dobio, a oni nisu, psi i vukovi su zaključili da je igra nameštena i nisu više želeli da učestvuju.

Još jedna interesantna sitnica je da su vukovi bili osetljiviji na nepravdu nego psi. Čini se kako je pripitomljavanje kod pasa smanjilo njihovu osetljivost na nepravdu.

Psi su se takođe nakon eksperimenta normalno ophodili prema ljudima, dok vukovi nisu želeli imati kontakt sa njima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *