Evo kako pravilno kupati psa

Večita dilema: koliko često kupati psa. Mnogi vlasnici pasa se pitaju da li treba kupati psa često ili retko. Odgovor je da to zavisi uglavnom zavisi o rasi psa i osobinama njegove dlake. Psi koji se čuvaju u stanu zahtevaju redovnije pranje u odnosu na one koji su napolju, kako bi bili uredni i bez neprijatnih mirisa.

Koliko često ćete kupati psa zavisi zavisi i od toga koliko se isprljaju nakon šetnje ili igranja napolju. Pojedini psi i te kako znaju da se zaprljaju pa im je češće uređivanje svakako neophodno. Ali to ne mora pod obavezno da bude kupanje jer svu nečistoću možete ukloniti i četkanjem.

Uopšteno, psi s dugom ili kovrdžavom dlakom treba da se češće peru u odnosu na kratkodlake pse. Obično se dugodlaki psi kupaju jednom u 1-2 meseca, kako bi bili čisti. S druge strane, kratkodlake pse je dovoljno kupati samo 1-2 puta godišnje.

Bitno je i napomenuti da se kupanjem psa gubi prirodna masnoća njihove kože koja ih štiti od hladnoće i vlage, pa zdravoj dlaci daje prirodan sjaj. Zato treba voditi računa da intervali kupanja budu dovoljno dugi.

dog_bath

Koju god rasu pasa da imate bilo bi dobro početi s kupanjem još dok su štenci kako bi se navikli na vodu. Mnogi psi ne vole kupanje pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred kupanja. Ili će biti toliko nervozni da nećete uspeti ni da ih naterate u kadu.

Pre kupanja četkanje
Četkanje se najpre odnosi na pse sa dugom ili kovrdžaavom dlakom kako bi im razmrsili dlaku pre kupanja. Ali i kratkodlake i dugodlake pse pre kupanja treba iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake.

Koristite šampone za pse
Psa nikada nemojte kupati sa vašim šamponom. Vrsta šampona jako je vrlo bitna i svakako treba da znate da se psi ne smeju kupati šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različite nivoe pH kože. Šamponi namenjeni ljudima imaju niži pH te su neadekvatni za pse. Ukoliko niste sigurni koji šampon je dobar za vašeg ljubimca pitajte u prodavnici za kućne ljubimce koji šampon je najprikladniji za dlaku vašeg psa.

Kupanje
Psi se kupaju mlakom vodom. Ako kupate psa u kadi podmetnite na dno kade peškir ili neku krpu kako ne bi bila klizava. Male pse možete kupati i u lavabou.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno 2 puta našamponirati i svaki put dobro isprati. Ukoliko pas nije dovoljno ispran čistom vodom ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab. Zato ako niste sigurni jeste li ga dovoljno isprali, učinite to još jednom za svaki slučaj.

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Nakon što se dlaka potpuno osuši lagano iščetkajte psa da dlaka dobije sjaj.