Evo kako olakšati treniranje ljubimca

Podučavanje psa trikovima i naredbama poput ‘sedi’, ‘lezi’ i ‘dođi’ nije tako teško kao što može da se učini na početku. Treba samo imati strpljenja i biti uporan.

pas

 

Kad počinjete sa dresurom svojeg psa, čak i najjednostavnije naredbe poput ‘sedi’, mogu vas obeshrabriti i učiniti imate utisak kao da vam nikada neće poći za rukom da ostvarite svoj cilj. Ali, umesto da budete preterano ambiciozni, najvažnije je da ne odugovlačite jer vam se lako može dogoditi da odustanete.

Ako vam ponestane motivacije, samo pomislite se u budućnosti može dogoditi neki incident koji je lako mogao da bude sprečen minimalnim treningom. Nepoželjni obrasci ponašanje kod pasa neće sami nestati – vi morate da ih uklonite.

Najteže je početi s treningom. Jednom kad naučite kad i kako da nagradite psa, podučavanje će postati lakše.

Nove stvari uvek su izazov

Istina je da su nove veštine uvek izazov. Ponekad čak i svakodnevni poslovi mogu da budu naporni, ali svejedno moramo da ih obavimo. Većina ljudi ne voli da kuva, pere veš i iznosi smeće, ali ako to sami ne učinimo, ostaćemo gladni i prljavi.

Nemojte da očekujete savršene rezultate od sebe. Budite zadovoljni malim koracima.

Pretvorite trening u deo svakodnevice

Uspešan trening ne zahteva od vas da izučavate cele knjige mističnih procesa. Sve što je potrebno je da se setite da nagradite svojeg ljubimca svaki put kad učini ono čemu želite da ga podučite. Nagrada može da bude poslastica ili maženje. Naravno, to znači da ćete se morati da se kontrolišete i ne nagrađujete nepoželjno ponašanje.

Velika je verovatnoća da ste svojeg psa već naučili nečemu, a da toga niste bili ni svesni. Nažalost, jedan od čestih problema je onaj kad pas nauči da lajanjem dobija pažnju ili da krađom čarapa može da započne igru (psu borba za neki predmet s vama predstavlja igru).

Pse je bilo čemu moguće naučiti pomoću hrane. Zvuk kesice s hranom kod ljubimca će uvek izazvati reakciju. Vreme je da preusmerite takvu motivaciju u nešto konstruktivno.

Zašto su osnovne naredbe važne?

Učenjem osnovnih naredbi pas počinje da razume sistem razmene s vama – dobro ponašanje za nagrade. Treningom ćete istovremeno iskoreniti loše navike.

Psi uvek posmatraju svoje vlasnike i od njih očekuju smernice kako treba da se ponašaju pa to olakšava svaku obuku. Jednom kad podučite svojeg psa osnovnim komandama, možete njima da prekidate loše ponašanje. Na primer, ako pas grebe po vratima, samo mu kažete da legne.

Ne trebati posvećivati mnogo vremena treniranju psa, već samo morate biti dosledni u nagrađivanju dobrog ponašanja. Jednom kad pas nauči da poistovećuje naredbe s akcijama koje se od njega očekuju, biće vam sve lakše da ga podučite novim trikovima, a svaki uspeh stvoriće dodatnu povezanost između vas.

Kažnjavanje psa nema dobar efekat jer pas u većini slučajeva (ili nikad) neće razumeti zašto se ljutite na njega, pa ga izbegavajte. Budite uporni u nagrađivanju dobrog ponašanja pa ćete na kraju imati disciplinovanog i pristojnog psa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *