Evo kako negovati psa u zimskom periodu

Zima je na pragu, a niske temperature, praćene mrazom, padavinama i oštrim vetrom, rizične su za pse. Zato udruženja za zaštitu životinja, ali i naš portal apeluju ne samo na ljubitelje životinja, koji imaju svoje ljubimce, već i svima drugima, da imaju razumevanja, da pomognu napuštenim životinjama da prežive hladnoću.

Napuštenim psima, mačkama, ali i pticama koje žive na otvorenom, potrebno je, pre svega, obezbediti dostupnu hranu i vodu.

Poželjno je da se životinje hrane i poje uvek na istom i njima lako dostupnom mestu, podalje od zgrada, zbog izbegavanja svađa sa komšijama ili njihovim ljubimcima. Vodu treba davati u manjim količinama, i češće, zbog zaleđivanja.

Trebalo bi im obezbediti i improvizovana skloništa – kućicu sa slamom, ili ih, u dogovoru sa stanarima, pustiti u ulaz zgrade, da bi tu prespavali. Na taj način možete pomoći životinjama, pa i sprečiti evenualne napade na ljude, koji nastaju kao posledica gladi i žeđi.

Psima koji žive napolju, ali i onima koji izlaze u šetnju iz toplog stana, preti opasnost od promrzlina i prehlada. Najveći broj promrzlina kod pasa nastaje na šapama i vrhovima ušiju. Zato treba voditi računa da se ne preteruje u igri na snegu, kako se uživanje ne bi pretvorilo u mučenje ljubimca. Potrebno je da se obraća pažnja da pas ne jede sneg, jer će to izazvati zapaljenje grla i pojavu temperature. Psi duge dlake su otporniji na hladnoću od kratkodlakih rasa. Veći pas je zaštićeniji od niskog, koji je tek nekoliko santimetara iznad snega.

pas-na-snegu

Život u stanu
Ukoliko pas živi u stanu, bez obzira na to koja je rasa u pitanju i koju dužinu dlake ima, nema priliku da se postepeno navikne na niske temperature, što podrazumeva rast duge i guste zimske dlake i podlake, kao i potkožno deponovanje masti. Čak i za polarne rase, nagli izlazak i dugotrajan boravak na hladnoći, može biti opasan. Zato je najsigurnije da kućnog ljubimca, naviknutog na život u toplom, pripremite za zimske šetnje, tako što ćete mu obezbediti adekvatnu garderobu.

Pravi ljubitelj pasa neće dozvoliti da mu mezimac nazebe, kada u hladnim danima pođe u redovnu šetnju. Za male pse se pletu posebni džemperi ili šiju ogrtači, jakne, kaputi. U specijalizovanim radnjama za životinje veliki je izbor garderobe.
Bez obzira na hladno vreme, psa koji živi u stanu, treba svakodnevno izvoditi u šetnju. Po povratku, treba mu obavezno obrisati šape.

Ako mu je telo pokvašeno, treba ga istrljati peškirom i isušiti fenom. Bez preke potrebe ne treba šišati i kupati psa u toku zime.

Kućica  u dvorištu
Pas koji boravi napolju, u stanju je da se aklimatizuje na niske temperature, ali podrazumeva se da mu je kućica adekvatno termički izolovana. Dimenzije kućice treba da budu tolike da pas ima dovoljno mesta da ustane i da se okrene. Toliki prostor on može i sopstvenim telom da zagreje. U kućicu treba staviti podlogu od stiropora ili slame, i ćebe. Važno je i da se kućica smesti i postavi tako da vetar ne duva direktno na psa. Vrata, dakle, treba da budu sa nevetrovite strane.
Osim suvog smeštaja, psu je neophodna i energetski bogata hrana. Treba da jede lako svarljivu i kaloričnu hranu, kojoj je povećan sadržaj proteina i masti. Najsigurnije je da se opredelite za granuliranu hranu za pse, poznatog proizvođača, koja je adekvatno izbalansirana.

Voda se mora blago zagrejati, da je pas pije mlaku. Nikako je ne treba ostavljati u posudi za piće, jer će se zamrznuti, a žedan ljubimac će lizati led, što je put do prehlade.

Ukoliko je pas vezan, obezbedite mu dovoljno dugačak lanac, najmanje tri metra.
Bez obzira na sve teškoće koje donosi zima, ako je spremno dočekate, neće biti problema. Uživajte u igri na snegu, koju većina pasa obožava.


Automobili

Tokom hladnih dana nije preporučljivo da se psi ili mačke ostavljaju u automobilu, jer je u njemu, tokom zime, bezmalo kao u frižideru. Usled hladnoće ili smrzavanja, ostavljena životinja može i uginuti. Treba znati i to da topli motori parkiranih automobila privlače mačke i manje divlje životinje, koje se ponekad znaju i zavući ispod haube. Da bi se izbegle povrede ili stradanje tako skrivenih životinja, dovoljno je da se pre startovanja motora lupne po haubi auta, ili da se zaplaše kratkim dodirom sirene.

Mikročipovanje
Imajući u vidu da se zimi više ljubimaca izgubi nego tokom bilo kog drugog godišnjeg doba, neophodno je mikročipovanje, a treba im i na orglicu staviti identifikacioni privezak. I jedno i drugo biće od pomoći ukoliko mezimac odluta od kuće. Noću i tokom snežnih padavina pse ne treba puštati s povodnika.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *