Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kako možete biti još bolji vlasnik psa

Nema nikakve sumnje da je većina vlasnika odgovorna u brizi za svoje ljubimce, ali uvek ima prostora za poboljšanje. Ako želite da budete još bolji prijatelj svom psu, možda ćete naći nešto zanimljivo na ovoj listi

Preventivna nega

Svako želi da njegov ljubimac živi najduže i najbolje što može. Srećom, to nije teško postići. Važno je usredsrediti se na preventivnu negu, umesto samo reagovati na probleme.

Ukratko, to znači pranje zuba, vakcinacija, primena zaštite od raznih parazita te svakodnevne šetnje i trčanje.

Budite u pokretu

Kad je u pitanju vežba, važno je znati koliko je ona psu zapravo bitna. Nije svaki pas spreman za maraton, ali ako se posavetujete sa veterinarom, saznaćete koliko vaš ljubimac dnevno mora da se šeta i da trči. Takvi detalji uveliko zavise od uzrasta psa, njegove rase i trenutnog zdravlja.

cetkanje ljubimca

Naučite ‘pseći’

Vaš pas često s vama razgovara samo pokretima svog tela. Na primer, pseći “osmeh” može značiti da se on oseća ugroženo. Važno je naučiti što pas svojim govorom tela zapravo poručuje svetu oko sebe.

Dresura

U engleskom jeziku postoji uzrečica da ne možete starog psa naučiti novim trikovima, ipak to u stvarnom životu nikako nije istina. Psi vole da uče nove stvari. Nagrađivanjem poželjnog ponašanja psa možete naučiti bilo što. Vaš ljubimac će biti oduševljen što uči nešto novo, a sve vreme koje provodite s njim samo će produbiti vašu vezu.

Obogatite mu svet

Dok mačke vole rutinu i najbolje se osećaju kad se ništa ne menja, psi vole raznovrsnost. Samo promena rute kojom idete do parka i nazad kući biće im dovoljan razlog za veselje, no nemojte se zaustaviti samo na tome – dajte svom psu povremeno neku novu zanimljivu igračku ili ga iznenadite nekim nepoznatim mirisom.

Olakšajte život mikročipom

Stavili ste svom psu ogrlicu na kojoj piše vaš broj telefona i adresu, ali ogrlice se mogu pokidati i pasti sa psa. Umesto da se jednog dana potencijalno brinete pitajući se gde je nestao vaš pas, nabavite mu mikročip koji svaki veterinar može očitati. Tako povećavate šansu da vam se pas vrati ako se slučajno izgubi.

Redovno posećujte veterinara

Najbolja stvar koju možete učiniti za svog psa je redovno se brinuti za njegovo zdravlje uz pomoć stručnjaka. Veterinar će vam reći ako morate nešto promeniti u ishrani ljubimca ili ako postoji neki zdravstveni problem kojeg niste svesni. Morate imati na umu da su veći psi nakon pet godina već u starijoj dobi, što ih čini osetljivijima. Manji psi u stariju dob ulaze sa oko deset godina.