Evo kako loša ishrana utiče na zdravlje psa

Visoko kvalitetna i dobro uravnotežena ishrana uslovi su za dobro zdravlje vašeg psa, a da li znate zašto? Predstavljamo vam samo neke zdravstvene probleme kod pasa koje direktno izaziba njihova loša.

1. Gojaznost

Epidemija gojaznosti se zasigurno širi i u svetu pasa. U Americi je čak 50 odsto pasa gojazno. Gojazni psi su pod većim rizikom od dobijanja artritisa, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, pa čak i raka. Prema nekim istraživanjima, gojaznost je direktno povezana sa skraćenim životnim vekom.

Obratite pažnju na nivo kalorija i masti u hrani vašeg psa. Iako su obe komponente važne u ishrani, unošenje velike količe može izazvati gojaznost ili pogoršanje gojaznosti.

2. Pankreatitis

Upala pankreasa ili pankreatitis u današnje vreme uzima sve više maha kod pasa i stvara probleme njihovim vlasnicima.  Veterinari smatraju da je najčešći izrok upale pankreasa jeste gojaznost i ishrana masnom hranom. Posavetujte se sa vašim veterinarom koji će utvrditi da li trenutni unos masti iz hrane može izazvati pankreatitis. Zato stručnjaci preporučuju blage dijete lako varljivom hranom.

3. Kamen u bešici

Ne stvaraju se svi kamenčići u bešici na isti način. Oni mogu biti sastavljeni od raznih minerala i ostalih supstanci, ali najčešće nastaju od minerala koji se stvaraju u mokraćnoj bešici psa. Kamen u bešici može biti mali, pa da se vremenom povećava u veličini i broju. Kamenjeu bešici prvo biva sitno, pa  krupno, što uzrokuje neprijatnost psima kao što je otežano mokrenje ili prisustvo krvi u mokraći. Ukoliko primetite simptome, potražite pomoć veterinara. Zbog kamenja psi čak mogu završiti i na operacionom stolu.

A kako biste sprečili nastajanje kamena u bešici, važno je da psa hranite hranom koja ima manje kalcijuma i fosfora, a to će vam preporučiti veterinar.

debeli pas

4. Bolesti srca

Psi, kao i ljudi mogu imati problema sa srčanim oboljenjima posebno ako njihova ishrana nije dobro izbalansirana.  Ishrana sa namirnicama bogatim natrijumom izaziva povećanje nivoa natrijuma koji cirkuliše u krvi”, kaže Ken Tudor za DVM i dodaje da povišeni nivoi zadržavaju natrijum, koji izaziva i stvara vodu u krvnim sudovima i povišeni krvni pritisk.

Jedan od ključnih faktora nastanka ovih bolesti jeste unos natrijuma, odnosno soli. Povećanje unosa soli dovodi do povećane cirkulacije krvi, zadržavanja vode u krvnim sudovima i povišenog krvnog pritiska. Kako se krvni pritisak povećava obolelo srce se uvećava da bi prevazišlo pritisak i moglo da pumpa krv iz komore.

Da li i vi hranite psa ostacima hrane? Da li hrana za psa sadrži visok nivo natrijuma? Vreme je da ovo promenite uz veterinarski savet i pomoć.

5. Dijareja

Psi često pate od dijareje, a u osnovi postoje dva tipa: dijareja tankog i debelog creva. Najčešći razlog diareje je nepravilna ishrana, pogotovu masna. Zbog neizbalansirane ishrane može doći do poremećaja u varenju, iritacije želuca i creva što za posledicu ima povraćanje i proliv. Dugotrajni prolivi dovode do teških poremećaja u organizmu, a naročito su osetljivi mlađi psi.

Naravno, svaki pas je poseban i ima jedinstvene potrebe, pa i u ishrani. Zato je važno da sa veterinarom razogvarate o svim opcijama kako biste vašem ljubimcu pružili izbalansiranu ishranu.

Izvor: Petmed

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *