Evo kako da znate da li je vaša pudla problematična

Kao i svi psi, vaša pudla može u neko doba da ispolji probleme u ponašanju. Neke pudle su posebno osetljive na nepoznate situacije, druge mogu biti provokativne ili socijalno dominantne. Većina teškoća može biti prevaziđena kroz odgovarajuću negu i trening, i uz uspostavljanje pozitivne kontrole. Portal Pas za vas donosi vam samo neke od problema u ponašanju.

Srećan i zauzet dok je sam

Ni jedan pas ne uživa dok je sam, uključujući i vašu enrgičnu, društvenu pudlu. Uvek izlazite i vraćajte se bez buke, i vežbajte i nahranite svog psa pre nego što odete da bi mu pomogli da se odmara dok niste tu. Dajte mu igračku sa šupljom sredinom koju ste ispunili sa malo krem sira ili kikiriki puterom.

Upoznavanje sa nepoznatim ljudima

Patuljaste i toj pudle mogu biti iznenađujuće dominantne. Ako je vaš pas agresivan prema strancima, zamolite prijatelja koji voli pse da pomogne u odigravanju jedne društvene situacije. Pronađite udaljenost na kojoj vaš pas ostaje miran i nagradite njegovo dobro ponašanje. Postepeno ga obučite da prihvati druge ljude na sve manjim rastojanjima, uvek namećući svoju kontrolu komandama.

Funny-Black-Poodle-Puppy-Grooming-Pictures

Prijateljstvo sa drugim psima

Dobro socijalizovan pas će pre pokazati radoznalost nego strah ili neprijateljstvo kada se sreće sa drugim psima. Ako je vaš pas plašljiv ili nesiguran, upoznajte ga sa mirnim psom ujednačenog temperamenta. Neka oba psa budu na povocu da bi ste zadržali kontrolu. Pronađite distancu na koj je vaš pas miran i dajte mu nagradu. Tokom vremena, približavajte ova dva psa, uvek nagradite mirnoću, i tako ćete naučiti vašu pudlu da ne doživljava druge pse kao pretnju.

Izlaženje na kraj sa neposlušnim psom

Po pravilu, pudle su divni porodični ljubimci, ali neke, posebno mužjaci toj i patuljaste pudle mogu biti neposlušni i nametati svoju volju. Budite čvrsti, i koristite pre psihičku nego fizičku disciplinu. Ako vaš pas ne reaguje na komande, ukinite mu sve nagrade, uključujući i vašu naklonost! Držite vašu pudlu na povocu i u zatvorenom prostoru da možete da je kontrolišete. Ako ste zabrinuti zbog njenog ponašanja kontaktirajte veterinara ili lokalni klub za obuku pasa i zakažite časove poslušnosti sa profesionalnim trenerom.

Prihvatanje novih situacija

Kao vrlo budna rasa, pudle su obično intrigantne novim prizorima i zvucima ; ipak, neki psi – posebno toj-evi, mogu da reaguju nervozno. Ako je vaš pas uplašen nečim nepoznatim, pokažite mu to ponovo sa bezbedne udaljenosti. Nagradite mirnoću poslasticama i ohrabrujućim rečima. Posle nekoliko nedelja smanjujte udaljenost vašeg psa i objekta koji ga uznemirava uvek nagrađujući postignuti rezultat.

Odvikavanje od grickanja

Pudle često imaju naviku da grickaju i žvaću kada im je dosadno, mladi psi mogu biti posebno destruktivni. Kada ostavljate psa samog dajte mu igračku za žvakanje. Kako biste ga naučili da ne uništava predmete po kući, poprskajte potencijalno privlačne objekte, kao što su cipele, sprejom gorkog ukusa, ali neškodljivim, koji možete naći u radnjama za kućne ljubimce.

Odupiranje izazovu

Izbegnite moljakanje tako što nikada nećete dati hranu psu dok vi jedete. Popuštanjem povremenim davanjem zalogaja ustvari će ohrabriti ovak loše ponašanje više nego redovno davanje. Ako vaša pudla moli, naredite joj da legne i sklonite pogled. Pošto završite obrok, nagradite poslušnost vašeg psa rečima pohvale i igrom, pre nego poslasticama.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *