Evo kako da zaštitite psa od petardi

I ove godine će prazničnu groznicu obeležiti prigodne proslave propraćene neverovatnim količinama petardi i svetlećih raketa. Mali broj ljudi zna odakle se takve stvari nabavljaju, ali je sigurno još manje onih koji su upućeni u zakone koji prate prodaju i upotrebu pirotehnike.

Na gradskim pijacama i ulicama, te oko škola uskoro će se čuti šaputanje „petarde, petarde”. Ova roba, već pred praznike može se naći na gotovo svakom ćošku i kako to već ide, deca su najbolje mušterije.

Buka koju proizvodi jedna petrda prestravljuje decu, pse, i ostale životinje koje žive u gradu.

Buka koju napravi samo jedna petarda može da ostavi ozbiljne posledice na sluh i zdravlje životinja. O traumi i stresu da ne pričamo. Ozbiljne povrede? Infarkt? O, da.

Ali, ako već živite u blizini onih koji ne haju za uši i zdravlje vaših pasa, evo nekoliko saveta kako da ih zaštitite. Portal Pas za vas vam predstavlja savete:

1. Držite ga na povocu
U vreme praznika pas bi obavezno trebalo da bude na povocu. Pas u stanju panike nije sposoban da sluša. Držanjem na lancu psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga sprečiti da odluta i nastrada pod točkovima automobila.

2. Ostavite na ogrlici broj telefona
Bilo bi poželjno da vaš pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno pobegne veća je verovatnoća da će vas neko odmah nazvati i brže ga vratiti. Mikročip je zakonski obavezan, ali za veme praznika, teško je pronaći veterinara koji će ga očitati.

3. Prepoznajte njegov stres
Naučite da prepoznajete znakove stresa kod psa. Psi pod stresom često su nemirni, nemaju mira, hodaju tamo-vamo, dahću, sline i oblizuju se. Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa.

4. Neka boravi unutra za vreme praznika
Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive napolju smestite unutra bar za vreme praznika i dok traje pucnjava. Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i povredi ga.

5. Smestite ga pored sebe
Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga terati i gurati od sebe! Pustite ga da se smesti uz vas ako ga to smiruje. Mnogi psi se smire i zaspu ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.

pas petarda

6. Ređe ga vodite po mraku u šetnju
Izbegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vreme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako pas ne bi ostao bez dnevne doze kretanja, igre i akcije.

7. Ranije ga nahranite
Nahranite psa nešto ranije kako mu stres ne bi uticao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele da jedu). Stres može uticati na pojačano mokrenje ili stolicu (proliv).

8. Neutrališite spoljne zvukove
Navucite zavese i spustite roletne pre nego što pucnjava i vatromet započnu, bar u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Roletne i deblje zavese će prigušiti zvukove i sprečiti bljesak vatrometa. Upalite i pojačajte televizor kako bi neutralizovali zvukove koji dolaze od spolja.

pas petarda1

9. Zabavite ga
Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pažnju od pucnjave, ali ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše podsticanje i zahteve, pustite ga da se umiri. Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike, nije u stanju da sluša i reaguje na komande. Ako petarda iznenada pukne reagujte veselim tonom.

10. Razmislite o terapiji lekovima
Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar. Kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, trebali biste razmisliti o terapiji lekovima. Nikada nemojte davati lekove za smirenje na svoju ruku a da ste se pre toga niste konsultovali sa veterinarom!

11. Nikako ga nemojte kažnjavati
Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reaguje nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi usled stresa mogu reagovati agresivno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *