Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da vlasnici razumeju svoje ljubimce na što bolji način

Psi koriste svoj govor tela kako bi komunicirali ne samo sa ostalim životinjama, već i sa ljudima. Psi su poznati po tome da ne mogu da sakriju svoje emocije, pa je veoma važno za vlasnika da zna kako da dešifruje osećanja svog ljubimca, iako to može biti ponekada teško. Vlasnici bi trebalo da pročitaju položaj tela svog psa kako bi razumeli njegovo raspoloženje.

Evo i načina kako  da vlasnici razumeju svoje ljubimce na što bolji način:

raspolozenje

1. Uši pozadi, glava spuštena, bez kontakta očima

Kada vidite psa da spušta glavu, uši su mu pozadi i ne održava kontakt očima sa vama, onda znajte da se pas pokorava i da želi da vam kaže da nikome nije pretnja.

2. Teško disanje

Ukoliko vaš pas teško diše znajte da je pod stresom ili je anksiozan. Ukoliko pas često stenje i prenemaže se to možete shvatiti kao neku teskobu koja ga muči. Kada je pas pod stresom, ponekada povuče uši nazad i protegne vrat.

3. Naginjanje ka napred

Pas koji je agresivan će pokušati da se nagne prema napred. Takav pas će stajati sa potpuno uspravljenim ušima. Dlake na leđima će biti “podignute”, dok će rep biti krut.

4. Mahanje repom

Mahanje repom a ponekad i celim telom znači da je pas siguran i srećan. Pas u ovakvom položaju je veoma prijateljski nastrojen.

5. Piskavo lajanje

Kada je pas razigran, lajaće piskavo, odnosno u visokom tonalitetu. Kada je pas razigran njegovo telo će dodirivati  tlo, dok će mu zadnjica biti u vazduhu.

6. Načuljene uši

Kada pas podigne uši, znači da se trudi da uhvati okolne zvukove i oseti ko se ili šta približava. Njihova usta su u tim situacijama zatvorena, telo će im biti mirno, a ponekada će lajati do iznemoglosti kako bi upozorili vlasnika na neku opasnost.

psicc

7. Širom otvorene oči

Kada su psima širom otvorene oči i uši načulje, onda se može reći da je vaš ljubimac uzbuđen oko nečega.

8. Fiksiran pogled

Fiksiran pogled predstavlja dominantan stav psa. Uz fiksiran pogled, dominantnom psu su otvorena usta i podignute uši.

9. Ravne uši

Poravnane uši i kada telo psa na prvi pogled izgleda veće nego uobičajeno ukazuju da je vaš pas seksualno uzbuđen.

10. Spušten rep i pogrbljeno telo

Pogrbljeno telo i spušten rep predstavljaju pokornost psa. Psi koji su pokorni takođe pokušavaju da spuste vrat ka zemlji.