Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kako da vaš pas uvek bude srećan, zdrav i zadovoljan

Ukolio imate psa, verovatno ste za njega veoma zabrinuti kada vidite da mu nije dobro, u tim momentima obično vodite psa kod veterinara, što je za svaku pohvalu. Dešava se da psu zapravo nije ništa, ali je povraćao jer je pojeo nešto na ulici, kako biste ovo sprečili evo saveta.

Donosimo vam nekoliko saveta uz pomoć kojih će vaš pas biti srećan i zadovoljan:

Kretanje

Šetnja je psu neophodna. Nije dovoljan boravak u malom dvorištu za normalan razvoj muskulature i organa, već aktivno kretanje, u najmanju ruku brza šetnja. A tu je još jedna potreba: njuškanje i markiranje, dva bitna elementa koja doprinose tome da se pas dobro oseća. Zbog toga ne držite pse po kavezima, na balkonima, u garažama, podrumima i sličnim neprikladnim prostorijama. Od takvog života pas nema ništa, a ni vi od psa. Takav pas se ne razvija psihički normalno i najčešće emotivno zakržlja. Imajte razumevanja i strpljenja. Ne budite nervozni i ne vucite ga besno ako češće zastajkuje i njuška. Svet oko sebe pas uglavnom doživljava preko čula mirisa, pa mu to zadovoljstvo ne bi trebalo uskraćivati.
Psu bi trebalo omogućiti dnevno 3 do 4 obavezne nužde. U suprotnom postoji velika verovatnoća da će pas posle nekoliko godina imati neku od bolesti urinarnog trakta.

Cartoon Illustration of Funny Dogs Expressing Emotions or Emoticons Set
Cartoon Illustration of Funny Dogs Expressing Emotions or Emoticons Set

Pripazite da

– pas ne pojede baš sve što nađe na putu ( pokvarena hrana, sumnjivi otpaci i sl. ), … da ga držite na oku i da se ne udaljava suviše od vas, naročito u šumama i nepoznatim prostorima, gde lako može da se izgubi,
– pas uvek bude na povodniku kada se krećete gradom. Veliki broj pasa strada u saobraćajnim gužvama zbog nemara i nepažnje svojih vlasnika. Ne oslanjajte se mnogo na priče o tome kako pas ” ume da se čuva “. Dovoljno je da na drugoj strani ulice ugleda jednu divnu pseću damu koja širi neodoljive mirise… pogledajte koliko ima pregaženih pasa na našim ulicama i drumovima.