Evo kako da vam ne presednu visoke temperature

Sasvim je poznata stvar da često morate obaviti neki poslić “na brzaka” na mestima gde psa jednostavno ne smete da uvedete. Obično tada razmišljate: “Dobro, na desetak minuta ostaviću ga u autu. Otvoriću mu prozor, imaće malo vazduha, a to ionako neće dugo trajati.” E, upravo takvim razmišljanjem ste svom psu možda potpisali smrtnu presudu!

Osim što psa nikada, ali baš nikada ne smete samog ostaviti na suncu u automobilu, morate biti oprezni i tokom putovanja. Jer pas koji dobije toplotni udar, odnosno sunčanicu, začas može uginuti, pa čak i ako ste potražili pomoć veterinara. To gorko iskustvo doživeli su već neki vlasnici, o čemu su pisale i dnevne novine.

Dakle, vlasnik svake životinje sa krznom, koja ne može da se znoji, a ni da se hladi celom površinom tela, mora da zna da ona vrućinu može podnositi mnogo kraće nego ljudi, koji “dišu” čitavim telom.

toplotni naslov

Pas se, kao što je poznato, hladi preko jezika i to može funkcionisati jedno vreme. Ali, tu tanku liniju do koje takvo hlađenje funkcioniše i ne ugrožava ljubimca lako je preći. Zato opreza nikad dosta.

Ukoliko je vaš pas bio na suncu i vi primetite da nešto s njim nije u redu, što pre ga čitavoga pokvasite, a zatim umotajte u mokru tkaninu – peškiri ili čaršav biće dobar izbor.

Osim što psa nikada, ali baš nikada ne smete samog ostaviti na suncu u automobilu, oprezni morate biti i tokom putovanja. Ukoliko na more s vama idu i kućni ljubimci, nastojte putovati u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Osim putovanja, veliku opasnost za njih pruža i boravak na plaži po jakom suncu. Zato, kad ste na plaži sa psom, obavezno pronađite mesto u hladu pod nekim stablom ili suncobranom, a bilo bi idealno da ste na poziciji gde “pirka” vetar. Osim toga, ljubimca povremeno okupajte il, ako ne želi u more, zalijte ga vodom kako bi vrućinu lakše podnosio.

Vodite računa da ga ne prestrašite, stoga ga polijte oprezno kako kod njega ne biste stvorili strah od vode. Isto tako, vodite računa da izložene delove tela svog ljubimca morate zaštititi losionom s visokim faktorom, kako ne bi dobio opekotine. To se prvenstveno odnosi na njuškicu i uši vaših ljubimaca.

Takođe vodite računa o tome, da osetljivi psi mogu dobiti opekotine od vrućeg asfalta, a posebno teško će hodanje po užarenom tlu podneti male vrste pasa kojima se telo nalazi na svega nekoliko centimetara od zemlje. Zato ne šećite po jakom suncu, a igru, trčanje i sličnu rekreaciju premestite u rano jutro ili kasno popodne.

 

I naravno vaš ljubimac uvek treba da ima dovoljno sveže vode za piće.

Ukoliko uprkos svom oprezu primetite da životinja ima problema sa disanjem, napravite promaju, uključite klimu, provetrite prostor, pokvasite je s puno vode. A ukoliko su joj usto poplavile desni – nemate šta da čekate – trk kod veterinara u klimatizovanom vozilu.

U četvrtak pretežno sunčano i osetno toplije vreme nego u sredu. Duvaće umeren južni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 10 C do 18 C, a maksimalna u intervalu od 30 C do 35 C.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *