Evo kako da usrećite vašeg psa

Pas je uvek srećan kada je zdrav i kada se oseća sigurno i voljeno u svom okruženju.

Razlog tome je što psi imaju veoma izražen osećaj hijerarhije, te pas mora da zna svoj položaj i ulogu u porodici.

A kako bi vaš ljubimac rastao kao srećan pas, omogućite mu fizičku i mentalnu aktivnost, koja će prijati i vama.

Pružite psu mogućnosti za razmišljanje i “mentalni trening”

Posebno kada je pas sam, korisno je da može da se zabavi nekom aktivnošću koja zahteva malo mentalnog napora. To može da bude traženje igračke koju ste mu ostavili na mestu koje uz malo truda može da otkrije, pod uslovom da mu je tu dozvoljen pristup kada ste vi sa njim (recimo iza stolice, ali ne ispod tepiha). Takođe, možete da mu stavite nekoliko grickalica u igračku koja se grize i tokom igre oslobađa skrivene poslastice. Treća varijanta je vrsta igračke u kojoj su poslastice skrivene iza jednostavne pregrade koju pas može da otori šapom ili njuškicom.

Man and central Asian shepherd walk in the park. He keeps the dog on the leash.

Postavite psu neki mentalni izazov i sprečićete ga da izgrize prvu cipelu ili komad nameštaja koji mu se dopadnu u vašem odsustvu.

Omogućite psu da se druži sa drugim psima i ljudima
Kao društvenom biću, psu će prijati da istraži, upozna se i igra sa drugim psima ili ljudima. Nakon što štene prođe period izolacije vezan za vakcinacije, počnite postepeno da ga upoznajete sa prijateljima, njihovim ljubimcima, psima u ulici itd. Nastojte da prvi kontakti budu sa psima sličnog uzrasta i temperamenta, i pre svega poštujte temperament svog psa. Ukoliko je pas uplašen, dovodite ga u kontakt sa po jednim psom i budite u blizini da se oseća bezbedno.

Odvojite vreme za trening

Trening je jedna od najzahvalnijih aktivnosti za stvaranje neraskidive veze i razumevanja između vlasnika i psa. Pored fizičke aktivnosti, pas je posebno srećan kada uči nove veštine i dobija pohvalu od vlasnika.

Prilikom odabira aktivnosti, vodite računa o specifičnosti rasa i uzrastu. Štene će recimo uživati da se igra sa vama natezanja konopca, dok je za pse malih rasa najbolje da se igraju sa psima slične rase i temperamenta. Psi sa visokim nivoom energije bi uživali na popularnom “agility” treningu na kome uče da savladavaju različite fizičke prepreke. Za starije pse, idealna aktivnost je plivanje jer nije suviše naporno za koštani sistem.

Budite “vođa čopora”
Psima je izuzetno važno da znaju hijerarhiju i svoje mesto u čoporu. Već kao štene koje potpuno zavisi od vas, nastojaće da utvrdi svoje mesto, nametne vreme za igru i pokaže neslaganje sa naredbama koje mu se ne dopadaju.

Pritom, budite svesni da je savršeno srećan pas onaj koju zna da je vlasnik “vođa čopora”, odgovoran za donošenje odluka i utvrđivanje pravila. Obrnuta situacija, u kojoj se pas bori za dominaciju sa vlasnikom, stvara nestabilnost i zbunjenost.

Zato, obratite pažnju na detalje: vi budite taj koji odlučuje kada počinje igra i koliko traje, u šetnji hodajte paralelno ili ispred psa, nagradite ga kad posluša naredbu i nastojite da uvek budete smiren i sigurni u sebe u komunikaciji sa psom.

Bezbedan pas je srećan pas
Pored toga što je trajno obeležavanje psa zakonska obaveza vlasnika, ovim obezbeđujete da vam pas lakše bude vraćen u slučaju da se izgubi ili nestane. Ukoliko putujete sa psom, obezbedite mu adekvatne uslove, u skladu sa načinom putovanja; ukoliko je moguće, pravite periodične pauze kako bi ljubimac lakše podneo put, obezbedite mu svežu vodu, dok je obrok nekad čak bolje preskočiti u putu, naravno uz konsultaciju sa veterinarom.

Ako se vaš pas igra sa malom decom, trebalo bi da nadzirete tu igru. Deca mogu da isporovociraju odbrambenu reakciju psa ili da ga povrede u igri.

Masaža kao posebna nagrada za psa
Nakon aktivnog dana, treninga ili igranja, baš kao i nama, i psima prija lagana masaža mišića i tetiva. Ovo se posebno odnosi na krupnije rase koje imaju osetljivije kosti. Lagani dodir takođe može da smiri nervoznog psa i pretvori ga za tren u umiljatu kucu, a ne iznenađuju tvdnje da masaža produžava životni vek psa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *