Evo kako da se ponašate ako sa svojim psom sretnete čopor pasa

 Tekst koji čitate je uputstvo profesionalaca koji svakodnevno komuniciraju sa psima u čoporima, koji nemaju čoveka za vlasnika. Cilj teksta je da upoznate hijerarhijsko ponašanje takvih jedinki i izbegnete incidentne situacije.

Ako ste iskusniji vlasnik psa, a imate problema sa uličnim psima, pročitajte ipak čitav tekst.

PREVENTIVA

PRAVILO 1

Vodite psa na povocu sve dok se ne upoznate sa terenom, prisustvom drugih pasa, opasnostima, preprekama, sadržajima u žbunju…

Posebno vodite računa ako je pas mlad, neposlušan, plašljiv ili su motorna vozila u blizini

PRAVILO 2

Neprekidno se krećite, čime svom psu pokazujete da vi vodite, jer vas jedino tada vaš pas smatra za vođu čopora. Ako stojite, to nije ponašanje vođe, alfe i vaš pas po nagonu i prirodnom zakonu preuzima ulogu vođstva, bira pravac i naravno po pravilu ide gde vi ne želite. Dok se krećete animirajte psa što više rečima i pokazivanjem grančica, nečega u travi i sl. i time ga zaokupite od ulice, prolaznika, pasa u daljini. Ne stidite se da glasno razgovarate sa psom i pokazujete mu gestikulacijom ruku, šta da gleda i radi.

Dok to činite sve vreme poštujte pravilo br. 3.

PRAVILO 3

Ne zaustavljajte pogled na prolaznicima, kolima, biciklistima, drugim psima, jer je to na jeziku pasa oprez pred uzbunu i akciju. Takvim ponašanjem govorite svom psu da ode tamo i ispita sve! Vaš pogled neprestano mora da klizi – ne zaustavljajte ga! Gledajte levo desno, na par metara udaljenosti od sebe i psa, a na svakih par minuta, u zavisnosti od prometnosti mesta na kome ste, u daljinu. Povremeno se okrenite oko ose i saznajte šta vam se događa iza leđa.

 PRAVILO 4

Psi slabo vide na daljinu naročito ako se taj neko ne kreće, ali po vašoj mimici (pokretima) tela, lica, naročito očiju, mogu zaključiti da ste videli nešto u daljini! Dok vi gledate samo jednu sekundu psi su Vas već pročitali i jurcaju gde ne treba… Zato kada vidite drugog nepoznatog psa ili pse, a pošto ste poštovali pravili br. 3 i uočili ih na vreme, ostanite potpuno smireni u trenutku da ih i vaš pas ne oseti po vašem ponašanju, ne zaustavljajte pogled, ne krećite se panično i potrudite se i da vam je glas potpuno uobičajen.

Ako pokušavate da zgrabite svog psa, nervozni ste, glas vam je uplašen ili ljut, ili lažljiv, ili će vaš pas bežati u strahu od vas gledajući oko sebe, ne znajući o čemu se radi ili će posle par takvih situacija kada ga lažete da je sve ok, znati da je drugi pas u blizini i da ga zato hvatate i naravno u oba slučaja jurnuće gde ne treba, pre nego što ga vežete na povodac.

ZATO: Ne gledajte u te pse, već u svog psa, pozovite ga mirno i odlučno da vas se ne uplaši, pokažite mu nešto zaista na zemlji, bez napetosti, čučnite odmah pored njega, krenite da ga pomazite i u toku maženja ga vežite. Tek tada gledajte gde su drugi psi.

PRAVILO 5

Ne držite kaiš, povodac nikada zategnut, a pogotovo ne vucite psa napred nazad, jer to na psećem jeziku znači “napadni”. Takvim potezima navodite svog psa da misli da vođa, alfa tj. Vi ste napeti pred napad, vršite trzaj telom tj. povodcem i idete u napad, što znači da i on mora u istu akciju.

6. PRAVILO – I VI STE HIBRIDNI ČOPOR

Vreme je da naučimo više o uličnim čoporima pasa. Psi u čoporima imaju kodeks ponašanja koji za razliku od ljudskih društvenih zakona svi psi u čoporu poštuju. Lepa stvar je što kod prirodnih zakona možete biti 100% sigurni kako će životinja reagovati. Upravo to nam pruža sigurnost da pri susretu sa čoporom prođemo bez ikakvih incidenata. Autor ovih redova, ušta smo se i uverili, nikada nije imao incidente u susretu sa velikim čoporima bez obzira vodio sa sobom svoje velike, male, mužijake ili ženke ili čak tuđe pse! Kako? Vreme je da ukradete jedinu sigurnu tehniku, koja je bazirana na 20-togodišnjem detaljnom posmatranju susreta dva čopora na ulici! Možda ćete reći da vi i vaš pas niste čopor, na sreću sada smo u svetu prirodnih zakona, gde vas vaš pas gleda kao svoj čopor, svi drugi psi vas gledaju kao čopor, plašljivi prolaznici vas sa psom gledaju kao čopor, pa se pomirite sa istinom, da ako imate psa-čopor ste!

 GLAVNI ZAKONI ČOPORA

Jeste li ikada videli više hiljada pasa ili bar deset uličnih jedinki pasa u situaciji kada se svi tuku? Naravno da niste. Videli ste da čopori jure jedni druge, tj. da proteruju jedni druge sa teritorije i to je sve. Jeste li ikada videli da je pas ubio drugog psa na ulici? Naravno da niste, ali ste videli da su se dva, eventualno tri ulična psa potukla jedino oko ženke u ciklusu, teranju.
Da naslućujete, psi imaju uređeno društvo, surove zakone, ali zakone bez mogućnosti izigravanja ili pogrešnog tumačenja – prirodne zakone čopora.

Zakon 1

Ako misliš da opstaneš na ulici, potrebni su ti zaštita, teritorija i hrana, što znači priključi se čoporu. Zaštita čopora obezbeđuje teritoriju, teritorija hranu…a sve to obezbeđuje čopor.

2. Zakon:

Unutar čopora važe zakoni čopora, a nepoštovanjem istih svako biva proteran iz čopora, gubi se zaštita čopora, teritorija, a time i hrana. Ishod je slabljenje, povrede, bolesti i smrt.

3. Zakon: NE SUKOBLJAVAJ SE SEM AKO TI OPSTANAK NIJE UGROŽEN.

Zakon održanja, jer ako se sukobljavate bespotrebno, zadobijaćete povrede, gubiti pokretnost, teško slediti čopor, znači teže nalaziti hranu što kombinovano sa povredom daje ishod – smrt. Eto zašto se psi ne tuku na ulicama. Da, ali vi ste ipak videli da se tuku? Tuku se jedino Vođa, Alfa i jedan ili eventualno retko dva psa koji hoće da mu preotmu status vođe, alfe, provokacijom oko ženki, hrane ili teritorije. Tu dolazi do povreda, ali nikada do smrti, jer po prirodnim zakonima, onaj koji izgubi sledi pobednika verno, jer je slediti zdravijeg, inteligentnijeg i jačeg od sebe, ispravan put i sigurna karta za preživljavanje. Alfa opet po prirodnom zakonu ne ubija pobeđenog, jer mu treba vojnik, a ne leš ili otpadnik od čopora… Alfa na nivou grada sme da prolazi kroz sve teritorije koje drže slabije Alfe od njega i obično je sam ili sa još jednim Alfom i njega ne prate ženke. Jednake Alfe po snazi se ne sukobljavaju jer bi povrede bile prevelike za obe strane.

DIPLOMATIJA

Pošto ne želimo da uličnom čoporu otmemo teritoriju, hranu ili ženke, a pogotovo ne da svrgnemo vođu, Alfu i preotmemo mu čopor – praktikovaćemo znake čoporativnog mira, diplomatije koji koriste dve jednake Alfe! Rekli bi ste “Ali ja nisam jednak sa njima – više ih je!”
Hm, potcenjujete inteligenciju Alfe – mene to vređa, a zamislite tek njih. Trenutak istine – Vođe čopora nikako nisu glupi i znaju da su ljudi i kućni psi neka hibridna vrsta čopora koja uvek samo prolazi i ništa ne otima i primeniće sasvim prirodno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *