Evo kako da prepoznate da li je vaš pas alergičan na ambroziju

Smatra se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na polenov prah ambrozije. Svaka biljka proizvede oko 100 miliona zrna polena svake godine, a već 20 do 30 u kubnom metru vazduha može da izazove alergijsku reakciju i simptome rinitisa, sinusitis i konjuktivitis. Ukoliko njeno dejstvo potraje, te alergije mogu prerasti i u bronhijalnu astmu.

Kašljete, kijate, šmrkćete? Svrbe vas nos, oči i uši? Merite temperaturu i pitate se kako ste uspeli da se prehladite po vrućini? Niste prehlađeni – alergični ste na ambroziju! Opšte je poznato da broj alergičnih iz godne u godinu raste, ali ono što verovatno ne znate jest da i vaš pas može biti alergičan na polen ovog dosadnog korova.

Budući da je avgust idealno vreme cvetanja i najveće koncentracije polena ambrozije, ako primetite svrab kod vašeg psa, prva pomisao će biti upravo na nju – ambroziju!

Međutim, ne mora svaki svrab psa direktno značiti i alergiju na polen ambrozije, zbog čega je i potrebno uraditi opšti i dermatološki pregled i prevashodno isključiti alergiju na slinu buva ili upalu analnih vrećica.

ambroyija


Simptomi kod psa

Kod pasa se alergija na polen ambrozije najčešće reflektuje alergijskom upalom kože, kijanjem i suznim, vodenastim očima. Suprotno uvaženom mišljenju i pas može oboleti od astme, što bi se u svakom slučaju moralo preduhitriti. Psa sa ovakvim simptomima naravno odmah treba odvesti veterinaru, a on će mu prepisati odgovarajuću terapiju.

Važno je posmatratri pse koji se instinktivno najčešće počnu češati na mestima na koži koja su zahvaćena alergijom, što na kraju dovodi do rana na koži. Takve alergije nazivaju se atopijama, a sam problem sa kožom atopičkim dermatitisom. Ukoliko pas ima problema sa svrbežom a koji su vezani za sezonu bilo bi dobro napraviti kožno testiranje kako bi se pokušao otkriti alergen koji muči vašeg psa.

Najčešće će psima, alergičnim na polen amrbozije, veterinar prepisati terapiju odgovarajućim lekovima ili inhalatorsku terapiju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *