Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kako da pomognete psu u karantinu

Vanredno stanje izazvano pandemijom korona virusa promenilo je ustaljene navike čak i kućnih ljubimaca. Kako se zdravstvena situacija zaoštravala, menjali su se i termini za šetnju. Sve to revoltiralo je vlasnike, a verovatno i zbunilo pse budući da oni važe za bića koja vole rutinu. Univerzalnog rešenja baš i nema, te bi svaki vlasnik morao da se, osluškujući svog psa, prilagodi delikatnoj situaciji. Valjalo bi, kažu stručnjaci, sada napraviti novi raspored i funkcionisati unutar njega.

„Dobra organizacija bez panike je prioritet. Pas posmatra svog vlasnika i i te kako zna kada je tužan ili nervozan. Takva raspoloženja uvek se prenose i na ljubimca. To znači da mi moramo biti ti koji će pomoći svom psu tako što ćemo prvo sebe smiriti i organizovati, osmisliti kako se rutina može izmeniti i toga se pridržavati iz dana u dan”, kaže za citymagazin Dunja Kovač, dr vet. med. i biheviorista.

Svakako da je najlagodnije da pas vrši nuždu napolju, ali neke situacije- vanredno stanje ili npr. povreda zbog koje pas ne može da hoda iziskuju improvizaciju i primenu parole snađi se u kućnim uslovima.

„To je nešto čemu se svaki pas može naučiti ako postoji potreba. Radi se po principu simulacije prirodnih uslova. Pas pritom ne pati tj. ne zadržava mokraću, a posle se vrlo lako oduči čim se ta podloga skloni i npr. terasa na kojoj je to stajalo učini nedostupnom”, pojašnjava Dunja.

Psima je izlazak napolje ritual, a on, između ostalog, pokreće nagon za vršenje fiziološke potrebe. Zato bi bilo dobro, savetuje Dunja Kovač, da imitiramo tu rutinu u zatvorenom prostoru – izgovorimo npr. „idemo napolje”, stavimo psu ogrlicu, obujemo se i obučemo jaknu i izvedemo ga na terasu ili do kutka namenjenog za nuždu.

„Moj savet je da neku podlogu (recimo pleh) veličine metar sa metar napunite slojem peska, pa slojem zemlje i, ako možete, obezbedite i delove trave. Ako imate mužjaka na tu podlogu dodajte i neki vertikalni predmet – dasku ili stabljiku. Na podlogu stavite izmet svog psa koji pokupite iz prethodnog izlaska. To će sve stimulisati psa da njuška i obavi nuždu. Kada obeleži podlogu, svaki sledeći put biće lakše.”

Manjim psima ovo će verovatno ići lakše, posebno ako vlasnici pribegavaju i pelenama. Mlađim takođe, jer nemaju toliko ustaljene navike.

„Najugroženije kategorije su psi koji imaju zdravstvene probleme i kojima bi promena navika i rutine pogoršala stanje. Ovo neće biti lako ni psima u poznijim godinama, koji imaju duboko ukorenjenu određenu rutinu, kao ni psima velikih rasa kojima treba dosta fizičke aktivnosti i koji nikada ne vrše nuždu u kućnim uslovima”, kaže Kovač.

Takođe, u ovim danima kada se manje troše, psima bi valjalo i korigovati ishranu. Prvi obrok treba da bude što ranije, a uveče treba izbegavati davanje poslastica i nagrada, jer to nadražuje gastrointestinalni trakt.

„Što se tiče vode, ona uvek treba da bude dostupna! Ne smemo psu ukidati vodu nikako, ali od 17h treba smanjiti količinu. Psi često piju iz dosade, a to nadražuje. Znači vode uvek treba da bude u zdelici, ali vrlo malo”, naglašava Dunja.

Odlaganje vršenja nužde može da ima posledice po zdravlje pasa – od upale urinarnog trakta do gastrointestinalnih problema. Može pojačati stres, te dovesti do pada imuniteta.

„Ja savetujem vlasnicima da nikako ne dozvole da im se pas muči i da trpi. Prepoznajte znakove da se pas unervozio jer mu se vrši nužda. Ako nije moguće nikako u kućnim uslovima, pustite ga minut ispred ulaza da obavi to što mora i odmah se vratite nazad.”

Ipak, ne možemo zaboraviti da pas ne ide napolje samo da vrši nuždu već i jer ima potrebu za aktivnošću. Zatavaranje parkova svakako ne ide na ruku, ali postoje igre koje se mogu upražnjavati i u zatvorenom.

„Sada zaboravite na druženja sa drugim psima i vlasnicima. Šetajte isključivo sami sa psom na dozvoljenim mestima. Mentalnoj stimulaciji pomoći će razne igračake. Smislite koji trik ili komandu biste voleli da vaš pas nauči i radite na tome. Možete i u stanu da mu bacate loptu, da se nadvlačite konopcem… Možete da pribegnete i nekoj od aktivnih igračaka tipa KONG iz kojih ispadaju granule, te zabaviti psa tako što će satima da se aktivno hrani. I Youtube nudi brojne igrice koje stimulišu mozak psa u zatvorenom prostoru”, zaključuje Dunja Kovač.

Izvor:Citymagazine