Evo kako da pomognete napuštenim psima tokom zime

Sklupčane, napuštene životinje su slika koji veoma često vidimo za vreme hladnih, zimskih dana. Nemaju svi mogućnost da ih udome ali zato svako može učiniti nešto za njih.

Evo nekoliko saveta na temu „Šta kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju“?

1. Najbolje rešenje je da uzmete životinju i odvedete je u svoj dom. Ukoliko niste u mogućnosti da joj pružite dom, pustite ih u ulaze zgrada, podrume, garaže. Tada im je najpotrebnije toplo mesto, zaštićeno od snega i vetra. Dajte im i svežu vodu i malo hrane.

2. Nemojte odustajati od ovoga samo zbog toga što su vam rekli da će ta životinja ostati kod vas zauvek. Ukoliko niste spremni da je volite i da se brinete za nju, ne morate je zauvek čuvati. Sada je najbitnije da se sklone sa ulice i snega, kako ne bi promrzli i uginuli od gladi.

pas

3. Što hitnije je dobro utoplite, zamotajte je u ćebe, ukoliko imate mogućnosti postavite je pored grejnog tela – grejalice, radijatora, šporeta – i pričekajte da životinja “dođe sebi”.

4. Ukoliko po izgledu ( uhranjena je, dlaka joj je meka i fina, ima podatke na ogrlici,.. ) pretpostavite da ljubimac ima vlasnika, odvedite ga u najbližu veterinarsku stanicu, koja će očitati čip. Nije retka pojava da se u predstojećim danima ljubimci izgube, usled straha od petardi, vatrometa, novogodišnje pucnjave..

5. Kada joj obezbedite zaštićeno mesto, uslikajte je i pošaljite na stranice svih udruženja, organizacija, prihvatilišta,.. Možda se potencijalni udomitelji jave baš za nju.

Izvor: Petface

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *