Evo kako da pomognemo životinjama preko zime

Stigla je zima. Ali neće svi ove hladne dane provesti u toploj kući sa ćebetom preko nogu. Životinje sa gradskih ulica će ostati napolju! I zato bi svi trebalo da im pomognemo da prežive zimu. Evo kako.

 


1. Obezbedite toplo sklonište

Ako znate da se negde oko vaše kuće nalaze kuce ili mace napravite im sklonište. Idealno bi bilo da to bude drvena kućica, ali pomoćićete im i ako im napravite sklonište od starih ćebadi, slame ili recimo džempera i novina. Sigurno će biti prijatnije da leže na toplom ćebetu nego na betonu.

2. Otvorite vrata

Ostavite odškrinuta vrata od ulaza u zgradama. Tako će se ugrejati bar preko noći u vašem ulaz i tu dočekati toplije jutro. A to zaista puno pomaže.

3. Nahranite ih

Dajte im hranu. Pogotovo kada je sve zaleđeno životinjama sa ulica je teško da pronađu hranu. Biće im dovoljni i ostaci od vašeg obroka, a ni hrana za kuce i mace više stvarno nije skupa.

Ptice

I ptičice će imati problem da nađu hranu preko zime. Zato ih hranite semenkama. Biće im dobre i razne ovsene i zobene pahuljice, žito ili kukuruz. Na kraju možete im dati i hleb, mada on i nije baš zdrav za njih.

Stvarno nije teško, a uradićete nešto divno!

One Comment

  • Ubuntu VPS

    Pretpostavila sam da je tako i uzasno mi je krivo sto nisam tada znala ovo sto sada znam.A ‘letovaliste’ ,naravno u Srbiji,gde bi drugde mogli opusteno da eliminisu ko kako hoce.Inace ovo nije prvi put da u tom mestu ubijaju zivotinje,tako je i proteklih godina,znam dosta slucajeva ubijanja i trovanja pasa i macaka cak i onih koje su imale vlasnika,al to je mesto gde preko zime ima jako malo ljudi pa radi ko sta hoce i uvek nekaznjeno..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *