Evo kako da ostanete dobar komšija kad imate psa

Nabavili ste psa, jer obožavate životinje, i sada imate idealnog kućnog ljubimca. Dajete vašem ljubimcu poslasticu, ako vam donese sa stola novine. Smejete se kad vaš pas laje na muvu u stanu ili kad stoji na terasi i non stop laje kada napolju vidi drugog psa.

Zvuči kao da sve odlično funkcioniše.Ali da li ste se zapitali da li ste vaš pas i vi dobre komšije?Ako niste sigurni da li bi vaš komšikuk iz vašeg kvarta rekao  DA, onda pogledajte ovu listu i vidite da li radite ove stvari.

1. “Nema ostavljanja kake” to je vaše zaduženje
Nikada nemojte ostaviti da izmet vašeg ljubimca da samo leži unaokolo, kao malo smrdljivo minsko polje koje čeka da pronađe žrtvu komšijske cipele. Ne samo da je to loše za okolinu, nego je neočišćena kaka nakon nužde vašeg psa i odlika nekulture. I sigurno ćete biti dodati na crnu listu komšija.

2. Naučite vašeg psa lepim manirima! 

Vi ste u obavezi da se mimoiđete sa nekim ljudima u toku šetnje, koji možda vole vašeg psa i žele da vas pozdrave. Ali nisu svi to uradili (mada vi ne razumete zašto). Naučite svog psa da ne laje, ne reži, ne naskače na vas ili na prolaznike. Uvedite u vašu šetnju malo treninga zasnovanog na lepom ponašanju.

3. Nema lutanja po komšiluku

Ne dozvolite da vaš ljubimac luta po komšiluku. Takođe, ako koristite povodac sa mehanizmom na izvlačenje, ne dozvolite da vaš pas ide previše daleko od vas. Tako će vam biti teže da ga nadgledate.

4. Održavajte mir
Moglo bi biti mnogo razloga zašto vaš pas laje ceo dan, ali ni jedan od njih neće zadovolji vaš komšiluk, kada moraju da slušaju neprestalni lavež. Procenite situaciju i delujte u skladu sa njom. Ako imate visokoenergetskog psa, možda ćete morati da upražnjavate duže šetnje ili zaposliti nekoga da šeta vašeg psa kada ste vi odsutni. Ako je vaš pas uznemiren što ste razdvojeni, razgovarajte sa svojim veterinarom i trenerom o najboljem načinu da se izborite sa situacijom.

5. Predstavite sebe i svog psa komšijama
Kada napravite dobar uvod, moći ćete da saznate kakvo vaš komšija mišljenje ima o psima i da li ima bilo kakvih pitanja. I ako vaš pas ikada pobegne, imaćete još jedan par očiju u komšiluku. Uverite svog komšiju da može doći do vas u svakom trenutku ako je u problemima.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *