Evo kako da održite dobro zdravlje vašeg psa

Najvažnija stvar kada nabavite psa jeste uzgajati ih na zdrav i smeo način. Redovne vežbe za pse su najbolji način da održite dobro zdravlje i kondicija psa. Pas koji dovoljno vežba nije samo fizički spreman, već takođe ima neophodnu komponentu mentalnog zdravlja. Predlažemo vam 10 vežbi za pse koje možete raditi sa njim. Ove vežbe su predložene na sajtu Network Solutions, a predložio ih je veterinar. Prvih 5 opisuju vežbe za pse u zatvorenom prostoru a ostale na otvorenom prostoru.

Igre sa igračkama

Postoje različite vrste igara koje možete igrati sa vašim kućnim ljubimcem, uključujući i igre sa igračkama. Usmerite energiju vašeg psa na igračku koja odgovara njegovoj veličini. U današnje vreme možete pronaći tako kul igračke za pse da će se i vama samima svideti.

Puzenje
Počnite tako da vaš pas legne a onda dok vi držite nagradu za njega, tražite mu da puzi. Zatim se krećite po sobi držeći nagradu na istoj razdaljini od vašeg psa. Na isti način privolite vašeg psa da sedne preko puta vas i držeći njegovu omiljenu poslasticu, recite mu da moli. On će verovatno podignuti sa poda njegovu prednju šapu. Ovakve vrste vežbi razvijaju ravnotežu kod pasa kao i stomačne mišiće.

Igra nalaženja

Jedna od odličnih vežbi za poboljšanje mentalnih sposobnosti psa je igra „nalaženja“.
Ovo je igra za dve osobe koja počinje tako što držite ogrlicu vašeg psa. Zatim neko drži nagradu ispred nosa psa i posle nekoliko minuta je sakriva negde blizu. Nakon toga, dajete psu komandu da je nađe, i on će je naći gde god da je sakrivena.

Igra natezanja kanapa

Natezanje kanapa je zapravo mentalna i fizička vežba za vašeg psa. Kao prvo morate izabrati odgovarajuću igračku za psa napravljenu od gume ili sličnog materijala. Dok počinjete igru morate uzeti igračku i ohrabriti vašeg psa da je takođe zgrabi.

Učiti psa novim trikovima
Učenje psa novim trikovima je još jedan način da izazovete um i telo vašeg psa. Počnite sa običnim trikovima kao što su sedi, lezi, moli a onda će biti lako unaprediti te naredbe u komplikovanije trikove.

cuko

 

Šetnje i trčanje

Dobro je poznata činjenica da je psa potrebno šetati bar tri puta dnevno. Stoga redovne šetnje, trčanje i igre hvatanja doprinose dobrobiti vašeg psa.

Plivanje

Plivanje je takođe odlična aktivnost za psa. Većina pasa znaju da plivaju, ali sigurnije je da i vi uđete u bazen sa vašim ljubimcem.

Parkovi za agilnost pasa

Park za agilnost pasa je novi sport u razvoju koji sadrži različite kurseve specijalno napravljene da načine psa aktivnim i neustrašivim.

Igra hvatanja

Ovo je savršen način da vežbate zajedno sa vašim psom. Kada ga naučite da uhvati štapove i loptice i donese ih vama, ova igra će trajati satima.

Skijajte sa vašim psom

Ova poslednja vežba je u suštini jako teška i može se izvesti zimi. Na ovaj način pas je vezan za skijača i pomaže mu da se uspenje i kreće.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *