Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kako da izaberete pravog psa za sebe

Pas je čovekov najbolji prijatelj, a istraživanja pokazuju da ljubimci pozitivno utiču na emocije i način na koji gledamo na svet. Mali ili veliki, rasan ili mešanac, kratkodlaki ili dugodlaki, pas će sigurno ulepšati vašu svakodnevnicu. Poslednjih godina u Srbiji se izvojilo 10 rasa, a shodno vašem karakteru i potrebama lako ćete napraviti dobar izbor.

Rotvajler

Rotvajler je treći po redu najpopularniji pas u Evropi. On je ne samo inteligentan, već i hrabar i pouzdan. Izuzetno je posesivan, i spreman je da ljude koje prihvati kao svoje vlasnike brani i životom. Rotvajler je pas koga se mnogi plaše, ali agresivnost nije sastavni deo karaktera rota. Rotvajler je blag, hrabar i samouveren pas, koji se lako trenira i koji je posvećen je porodici. (cena od 300 evra)

Labrador retriver

Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Potrebno mu je puno vežbe jer se u suprotnom može ugojiti. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema deci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse. (od 50 evra)

Doberman

Dobermani spadaju među top deset čuvarskih rasa pasa. Iako su poznati kao dominantni, dobermani imaju jako puno varijacija što se temperamenta tiče. Neki mogu biti prilično mirni i izvrsni porodični psi, ako se propisno obučavaju odmalena. Možete računati na to da će doberman agresivno zaštititi svoga gospodara. (od 150 evra)


shar-pei

Američki staford

Američki stafordi su hrabri i inteligentni psi koji obožavaju svoje vlasnike, a prema deci se odnose zaštitnički. On je pravi čuvar, a jedna od sposobnosti stafa je dobro procenjivanje ko dolazi sa dobrim, a ko sa lošim namerama. Ljubazno mahanje repom kojim pozdravlja dobronamernog posetioca brzo se pretvara u ozbiljnu pretnju ukoliko su njegova porodica i posed ugroženi. (od 50 evra)

Zlatni retriver

Retriver je odan, pun ljubavi, strpljiv i izvrstan s decom. Zbog jako dobrog njuha neki od njihovih talenata su lov, traganje, donošenje lovine, detektovanje narkotika, a zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste se kao psi vodiči slepih osoba. (od 50 evra)

Maltezer

Maltezer je pametan mali pas, neiscrpne energije. Pravi salonski pas, a kako maltezeri nemaju podlaku oni su savršeni ljubimci za sve koji imaju problem sa alergijama na dlaku. Maltezer je relativno lak za održavanje, a najveća briga koju će te imati je njegova dlaka, i takozvani problem “suzica”. (od 100 evra)

Mops

Mops iako izgleda lenjo on je uvek raspolozen za igru, i veran je svom gazdi. Mops je inteligentan i dobroćudan, poreklom iz Kine gde je pravio društvo budističkim sveštenicima u Tibetu. Uredan je i ne slini kao drugi psi s kratkom njuškom, malo se linja i lako se prilagodi životu u malom prostoru. Ako živite u stanu, Mops je idealan kućni ljubimac. (od 150 evra)

Baset

Šarmantni kratkonogi Baset nekada je bio odličan gonič zečeva i sitne divljači, a danas je porodičan pas. Samo vlasnici ove rase znaju koliko je zabavno i opuštajuće imati baseta za kućnog ljubimca. Po prirodu su vrlo tolerantni i zato su odlični ljubimci za porodice s decom ili drugim životinjama. Baseti su inteligentni i vrlo lako se dresiraju uz pravu motivaciju, što je u njihovom slučaju hrana. (od 150 evra)

Šar pej

Po prirodi je uravnotežen, suzdržan i nepouzdan, ali i energičan i okretan. Iako deluje ozbiljno i pomalo tužno ovaj pas je veseo i uvek spreman na igru. Veoma je čista životinja tako da njegov vlasnik skoro uopšte ne mora da se trudi oko njega. Dobar je čuvar, veoma je posvećen, veran i privržen svojoj porodici. Uglavnom su tihi, laju samo onda kada su zabrinuti ili kada se igraju. Poznavaoci ove rase kažu za njega da je to pas jednog vlasnika. (od 150 evra)

Bišon

Ovaj pas, čija kovrdžava dlaka podseća na krzno angorske koze, bio je omiljena životinja kralja Fransoa I. Ovi psi poznati su po svom smešnom ponašanju i kao veoma inteligentni. Veseo razigran i živahan, ovaj pas je ostao izrazito naklonjen životu na selu, ali takođe se dobro prilagođava životu u stanu. Jedna od osnovnih crta karaktera kovrdžavog bišona jeste da je ovo pas idealan za porodicu. (od 150 evra)

Mešanci

Ukoliko vam nije bitno da li je pas rasan, najbolje je da usvojite jednog. Mešanca možete uzeti i na ulici, ali obavezno ga čipujte i registrujte na vaše ime. Takođe možete se obratiti i nekom od Udruženja životinja u vašem gradu.