Evo gde vlasnici pasa najčešće greše

Ukoliko je vaš pas nevaspitan ne krivite njega, već sebe. Naime, najveća greška prilikom dresure i vaspitanja psa je neinformisan, površan, agresivan, tvrdoglav, nedovoljno motivisan ili jednostavno lenj vlasnik.

Psi, ma koliko talentovani da bili, neće savladati proces učenja sami od sebe, ukoliko se vi ne potrudite. Isto tako neće naučiti da dođe na poziv ako im je sve zanimljivije od vlasnika, jer psi dobro znaju da im povratak kući ne garantuje nikakvu zabavu osim spavanja na ležaljki ispred TV-a.

Značenje reči dresura podrazumeva rad i to konstantan. Jedanput nedeljno po 15 minuta do pola sata nije dovoljno da učite vašeg psa, ali ako svaki dan za njega izdvojite bar toliko vremena, on će biti jedan dobar i poslušan pas.

Young woman hugs Morkie breed dog
Danas se većina vlasnika žali na nedostatak vremena što nije nikakav argument jer većina pasa izlazi napolje zbog fizioloških potreba bar dva puta dnevno i provedu najmanje 30 minuta napolju.

Tokom tih pola sata psi zvrndaju naokolo dok vlasnici ili pričaju preko telefona ili razgovaraju sa gazdama drugih pasa uz povremeno bacanje pogleda da pas nije izleteo na put, naleteo na drugog psa, uvaljao se u blato, pojeo nešto nedozvoljeno i tada obično nastaje dreka, trčanje oko zgrada i drugi uobičajeni scenariji. Zato umesto 30 minuta besposličarenja uzmite lopticu, štap, povodac i krenite u zabavnu i intenzivnu igru sa psom.

Svi psi nisu jednako zainteresovani i imaju različite limite ali svaki se pas, ukoliko je normalna jedinka, može naučiti osnovne stvari. Vodite računa o sledećem; za početak treninga postoji optimalni uzrast, no nikada nije ni prerano ni prekasno, ponavljanje je majka znanja i to bukvalno. Zato budite uporni i ozbiljni pa će i vaš pas početi da se ponaša tako. nagrađujte njegovo učenje i svaku novu komandu a i kad je pas potpuno savlada opet ga nagradite.

Ton kojim se psu obraćate treba da je takav da samo vi i on čujete šta ste rekli, glasnije izricanje komandi koristite samo u ekstremnim situacijama kada od psa očekujete da vas posluša odmah i bez greške.

Ukoliko stalno urlate na psa on će se na takvu intonaciju navići i više nećete imati ni tog keca u rukavu. Psa ne udarajte, od toga neće biti ništa pametniji samo možete postići kontra efekat.

Propadnu li vam prva dva, tri “časa” to nije razlog za odustajanje već povod da nađete osobu koja se treningom pasa bavi profesionalno i da od nje zatražite savet i smernice gde grešite. I ne zaboravite da je pas i način na koji se on ponaša najbolja slika, i prilika, njegovog vlasnika.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *