Eutanazija: Vreme kada treba reći zbogom

Naša najvažnija uloga, kao odgovornog vlasnika, je da obezbedimo da naš ljubimac nikada ne oseti nepotrebnu patnju. Uz veliki napredak u ishrani i lečenju, naši ljubimci žive duže, zdravije i srećnije. Ipak, postoji trenutak kada tehnologija ne može da pobedi vreme i kada ne postoji mogućnost lečenja, pa nam jedino preostaje da pružimo olakšanje našim životinjama. U tom slučaju, suočeni smo sa teškim zadatkom da kažemo zbogom. Humana eutanazija je način da se izbegne nepotrebna agonija i da našim ljubimcima omogućimo da sačuvaju dostojanstvo u trenutku smrti.

To nikada nije laka odluka, ali najvažnije je da ne dozvolimo da naši ljubimci pate. Održavanje psa ili mačke u životu – jer mi ne možemo da donesemo odluku da kažemo zbogom – životinji ne čini nikakvu uslugu. Budući da oni ne mogu da nam kažu šta žele i kako se osećaju, moramo proceniti kvalitet njihovog života na osnovu drugih pokazatelja. Kako bolest napreduje, normaln način života se menja. Apetit može biti slabiji i ljubimac postaje depresivan. Više se ne raduje poslasticama, ne čeka Vas veselo na vratima kada se vratite sa posla i ne želi da se igra sa omiljenim igračkama. Sve što voli da radi postaje suviše naporno za njega ili čak počinje da mu izaziva bol. Miris hrane može izazivati mučninu kod veoma bolesnih ljubimaca.

stari pas1

Ostali pokazatelji lošeg kvaliteta života uključuju inkontinenciju i nepokretnost. Ljubimci mogu osećati toliki bol, da će mokriti ili defecirati na mestu na kojem leže. To je za životinju veoma neprijatno, kao što bi bilo i za čoveka u istoj situaciji. To je nezdravo i nepravedno prema kućnom ljubimcu, a i stres koji to izaziva na članove porodice se mora uzeti u obzir. Ovaj stres oseća i životinja i zato je ovo veoma važan faktor u proceni kvaliteta života.

Kada dođe vreme, eutanazija treba da bude urađena apsolutno humano i bezbolno. Razgovarajte sa Vašim veterinarom o eutanaziji sve dok u potpunosti ne razumete i ne prihvatite postupak. Pitajte da li možda postoji još neka mogućnost lečenja za Vašeg ljubimca. Veterinari uvek ostave više vremena za razgovor sa vlasnikom u ovakvoj situaciji. Postoje male varijacije u samom postupku i lekovima koji se koriste za eutanaziju, ali cilj je uvek da se izbegnu bol i patnja. Anestetik se koristi da bi se obezbedilo da životinja bude bez svesti i da ne oseća bol, a tada se intravenski daje preparat koji zaustavlja rad srca i mozga. Ceo postupak je veoma brz i potpuno bezbolan.

Tokom ovog emotivno veoma teškog perioda, možete pronaći utehu u činjenici da je Vaš ljubimac imao zdrav i srećan život. Oduvek smo znali da ćemo jednoga dana morati da kažemo zbogom, ali naši kućni ljubimci pružaju nam mnogo dragocenih uspomena koje ostaju sa nama i kada oni više nisu tu.

Iz priričnika: Odgovovar vlasnik psa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *