Upoznajte eurasier psa

Privlačan, elegantan, veoma čist i ne mnogo bučan, eurasir objedinjuje kvalitete čau-čau i špica. Pošto je veoma živahan, veseo, veran i voli decu, eurasir je savršeno prilagođen za život u porodici.

Ovu rasu nedavno je, u Nemačkoj stvorio J.Vipfel (J. Wipfel) ukrštanjem mužjaka čau-čau i ženke vučjeg špica. Danas je ustaljena, a zvanično je priznata 1973.

Eurasirova glava je klinasta, sa blagim stopom. Uši su srednje dužine, nisu mnogo razmaknute i stoje pravo. Oči su crne, ukrašene senkom, pomalo bademastog oblika i blago uvučene. Vilica je jaka i makazasta.

eurasier

Telo je više dugačko nego četvrtasto, sa pravim leđima i širokom i dugim sapima. Grudni koš je dubok. Mišićav vrat usklađen je sa glavom. Udovi su čvrsti i mišićavi.

Rep pada do skočnog zgloba kada je pas opušten, a kada je uzbuđen, uvijen je na leđima ili sa strane. Na telu je dlaka gusta i poluduga, nešto kraća na licu, duža na repu, zadnjim nogama (pantalone) i grlu. Boja dlake može biti od crvene do žućkastosmeđe, sivo-crna ili crna sa svetlijim oznakama (na donjem delu nogu, pantalonama, repu).

Porodica: Nordijski psi i Špicevi
Zemlja porekla: Nemačka
Godina porekla: 1960
Prosečna veličina mužjaka: Visina: 52-60 cm
Težina: 23-32 kg
Prosečna veličina ženke: Visina: 48-56 cm
Težina: 18-26 kg
Drugi naziv: Eurasian, Eurasier
Životni vek: 11 – 13 godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *