Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Eteričnim uljima do srećnog i zadovoljnog psa

Sve dobrobiti aromaterapije ljudi su već odavno iskusili na sebi, a odnedavno u nekim razvijenom državama ljubitelji životinja blagodati esencijalnih ulja mogu pružiti i svojim kućnim ljubimcima. Njima, kao i čoveku, ona pomažu u revitalizaciji i jačanju imunog sistema.

Na principima aromaterapije osmišljena je i posebna ogrlica za pse. Ogrlica sa mirisom lavande ima izuzetno smirujuće dejstvo, pa je stoga očekivano i najtraženija. Dizajnerka te ogrlice De Ann Lovell ističe da su efekti esencijalnih ulja kod životinja, koje imaju izraženiji njuh od našeg, još efikasnija.

Na primer, za lečenje depresije ili manjka energije kod pasa, odlične su ogrlice sa mirisom geranijuma. Ogrlice su prilagođene različitim veličinama pasa, a cena im se kreće od 8 do 12 dolara.

Osim ogrlica, u ponudi su i razne svećice (ali ne smete ih nikada ostaviti zapaljene same s ljubimcem), jastučići za spavanje i drugi preparati. Za pse se najčešće koriste lavandina ulja, koja imaju relaksirajuća svojstva. Uz to, pomažu još kod svraba i zaceljivanja rana. Ako psa muče alergije, pomoći će mu kombinacija ulja limuna i vode, kojom nekoliko puta dnevno treba poprskati prostor u kojem boravi.

Protiv agresivnosti odlično je ulje sandalovine i ilang ilanga, a tegobe uzrokovane artritisom ublažiće esencije bora, ruzmarina i smreke. Kod opekotina pomaže lavanda i ruzmarin, a lavanda i kamilica dobre su za obuzdavanje problema s hiperaktivnošću.
Bezvoljnost leče bosiljak i pomorandža, a infekcije limun u kombinaciji s žalfijom. Nervozu smiruje limun, lavanda i kamilica, dok probleme sa disanjem olakšava eukaliptus. Ako vaš ljubimac ima problema sa putovanjem, mučninu će sprečiti metvica i kamilica.

Svrab ublažava kamilica i lavanda, a dodatnu energiju podstaći će mu opet čarobna lavanda, ruzmarin i metvica. Pri korišćenju aromatičnih ulja treba biti vrlo oprezan i znati neke osnovne činjenice.

Nikada se u nerazređenom obliku ne smeju nanositi na kožu, jer mogu stvoriti velike neprijatnosti, pecjanje, svrab pa i ozbiljno oštećenje kože. Kako su eterična ulja visokokoncentrovana materije, potrebno ih je koristiti u vrlo malim količinama.

Namenjena su isključivo za spoljnu upotrebu, a jedan od najjednostavnijih načina korišćenja jeste razrje]eno poprskati prostor u kojem boravimo mi i naši ljubimci, ili njima takođe blago poštpricati krevet i jastuk.

Ukoliko vaš pas pokazuje otpor prema novom mirisu u svom okruženju, nemojte ih nasilu učiti da u njemu uživaju. Pustite (posebno kod pasa) da proradi znatiželja i nakon nekog vremena, sami će doći onjušiti mirisne bočice. Ipak, aromaterapija se za ljubimce može sprovoditi najviše jednom u dve nedelje.

Osim s eteričnim uljima, za pse je osmišljena i ogrlica s feromonima. To su mirisi koje životinje izlučuju da bi privukle seksualnog partnera, a manje poznat je onaj kojeg kujice izlučuju kod dojenja mladunčadi.

Taj feromon (eng. Dog appeasing pheromone) ima smirujuće delovanje i upravo on se koristi u ogrlicama. Tridesetak minuta nakon stavljanja ogrlice aktivira se feromon, a rok trajanja joj je oko mesec dana. Cena je od 17 evra za manje i do 27 evra za srednje i velike pse.