Estetska hirurgija i doterivanje pasa

U prodaji možete naći veliki spektar šampona, losiona i krema za pse – šampone za sve vrste dlake, sve boje krzna, biljna ulja za sjaj dlake, kreme za raščešljavanje ili podizanje dlake, regeneratori prilagođeni teksturi krzna, toaletne vode i sl. Te proizvode možete naći u salonima za doterivanje pasa, u specijalizovanim prodavnicama, u robnim kućama, pa čak i u apotekama.

Doterivanje se primenjuje ukoliko Vaš pas učestvuje na izložbi, pa želite da izgleda u skladu sa pravilima svoje rase. Kriterijumi doterivanja su se menjali tokom godina.

Neke rase zahtevaju češće doterivanje, što je slučaj sa pudlom, kojoj je doterivanje potrebno svaka dva meseca. Oblikovanje i trimovanje je potrebno psima sa grubom dlakom – foks, šnaucer i sl. Ovčarima sa gustom dlakom, bobtejlu ili brieškom ovčaru, ukoliko se redovno četkaju, dovoljne su dve do tri seanse godišnje, kao avganistanskom hrtu čija duga dlaka s vremena na vreme iziskuje brigu stručnjaka.

Profesionalci obučeni za doterivanje pasa raspolažu odgovarajućom opremom (sto na kojem se pas imobilizira u stojećem položaju pomoću remena, frizerske makaze svih veličina za sečenje ili proređivanje dlake, mašinicu za šišanje sa više glava, četke koje su više ili manje čvrste, rukavice za postizanje sjaja, češagije, češljeve i fenove).

Neki koriste sto sa grejanjem ili pak kadu sa bočnim vratima da bi se izbeglo podizanje životinje. Pri doterivanju primenjuje se više metoda: šišanje, striženje, ili epilacija, što se može raditi ručno ili pomoću češljanoža, trimera, ili završno oblikovanje krzna koje se vrši nožem za proređivanje i češljem, čime se psu daje željena linija.

Striženje i trimovanje primenju se kod pasa sa grubom dlakom (terijer, šnaucer, jazavičar sa grubom dlakom). Psi se obično kupaju pre doterivanja. Ta radnja se izbegava kod foksterijera, sem ako je veoma prljav, da mu se ne pokvari dlaka.

pas doteran

Estetska hirurgija 

Za određene rase pasa su predviđene neke estetske norme – sečenje ušiju, repa ili poseban način šišanja. Praksa podsecanja ušiju je danas mnogo manje zastupljena nego ranijih godina. Klubovi u Francuskoj to više ne zahtevaju, a u Britaniji i Holandiji je amputacija repa zabranjena, ukoliko se sprovodi zbog estetskih razloga.

Amputacija repa ili kaudektomija se izvodi na štenetu starom 2 do 3 dana, pod lokalnom anestezijom ili, ponekad, i bez anestezije. Zavisno od pasmine, utvrđuje se broj pršljenova koje treba ostaviti. Ova operacija se sprovodi kod flandrijskog govedara, boksera, pudle, kokera, dobermana, oštrodlakog ptičara, belgijskog grifona, irskog terijera, pinčera, šnaucera i jorkširskog psa.

Odsecanje ušiju ili otoktomija se ranije koristila kod pastirskih pasa, goniča ili kod borbenih pasa iz praktičnih razloga. Danas su razlozi za odsecanje ušiju čisto estetske prirode, da bi glava i silueta psa izgledali lepše. Ova intervencija je bolnija i osetljivija od odsecanja repa, te se sprovodi pod opštom anestezijom na štenetu od 2.5 do 5 meseci starosti. Uklanja se jedan deo ušne hrskavice da bi uho bilo uspravno.

Da bi se postigao željeni oblik, neophodno je da veterinar bude veoma vešt i sposoban. Za svaku rasu su estetski zahtevi drugačiji – uho u vidu školjke kod brieškog ovčara, zaoštreno ili „rustično“ kod boserona, lako udubljeno kod boksera, mešovito kod dobermana itd. Žrtve ove mode su i flandrijski govedar, šnaucer i pirinejski ovčar. Dodatni problem koji ovaj zahtev uzrokuje je duga postoperativna nega. Nekad treba ostaviti zavoje nekoliko nedelja ili fiksirati fišbajne.

Odsecanje zadnjeg zarepka se sprovodi kod radnih pasa i kod pojedinih rasa u okviru takmičenja. Ova intervencija je sasvim bezazlena, vrši se bez anestezije, u prvim danima života psa. Primenjuje se kod nemačkog ovčara, belgijskog ovčara, pikarskog ovčara, pudle, jorširskog i ostalih terijera, dobermana, španijela, setera, lovačkih pasa i kratkodlakih ptičara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *