Engleski seter

Opšti izgled: Srednje veliki sa jasno ocrtanom siluetom. Ukupna slika i kretanje elegantni.

Karakteristika: Veoma aktivan sa izraženim smislom za lov.

Narav: Izuzetno prijateljski raspoložen ali dovoljno odvažan.

Glava i lobanja: Glava je visoko uzdignuto nošena, duga i relativno suva, sa jasno izraženim stopom. Lobanja od uva do uva ovalna, sa primetno puno prostora za mozak. Jasno izražena potiljačna kvrga. Njuška srednje duboka i prilično četvrtasta. Dužina njuške od stopa do vrha nosne pečurke jednaka je dužini od potiljačne kvrge do stopa. Nozdrve široke, vilice približno iste dužine. Usne nisu previše opuštene. Nosna pečurka crna ili kožno braon u saglasnosti sa bojom dlake.

Oči: Inteligentne, sjajne i izražajne. Boja očiju je od lešnik braon do tamno braon, što tamnije to bolje. Samo je kod pasa „liver belton” dozvoljena svetlija boja očiju. Oči su ovalne i nisu buljave.

Uši: Srednje duge, nisko usađene, lepo čvrsto priležuće uz obraz. Vrh ušiju somotast, gornji deo prekriven finom svilenkastom dlakom.

Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim zubalom, makazastog zagriza, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka dodiruju sekutiće u donjoj vilici. Zubi stoje vertikalno u vilici. Poželjno je da postoje svi zubi.

english-setter

Vrat: Prilično dug, mišićav i suv. Pri spoju sa glavom blago zaobljen i dobro od glave odvojen, ka plećkama postaje jači. Bez slobodne kože na guši, ili slobodne kože ispod guše. Elegantan.

Prednji deo: Dobro unazad postavljene plećke. Grudi duboke i široke dobro leže između plećki. Izražena grudna kost. Prednje noge ravne i veoma mišićave sa oblim prstima. Laktovi dobro priležu i stoje dobro ispod tela. Došaplje kratko, snažno, oblo i pravo.

Telo: Srednje dugo, kratka, ravna leđa, sa dobro zaobljenim jako zasvođenim rebrima, pri čemu se rebra pružaju daleko unazad.

Zadnji deo: Široke, blago zaobljene slabine, snažne i mišićave. Noge su veoma mišićave, to se odnosi i na potkolenice. Koleno dobro uglovano. Od kuka do skočnog zgloba dobra dužina butine. Skočni zglob niti unutra niti napolje postavljen i stoji dovoljno nisko.

Šape: Dobro popunjene, zatvorene sa priljubljenim i dobro savijenim prstima, zaštićeni gustom dlakom između njih.

Kretanje: Slobodno, ljubko, koje odaje utisak brzine i izdašnosti i izdržljivosti.

Rep: Usađen približno u visini i liniji leđa, srednje dug, ne dopire niže od skočnog zgloba, ni iskrivljen ni zavijen, blago savijen ili sabljast. Pri tome bez i najmanje tendencije da bude uzdignuto nošen. Odlakanost ili zastavica visi u dugim žbunastim resama na dole. Odlakanost počinje tačno ispod korena repa, povećava se do sredine, rese se ka vrhu repa ponovo skraćuju. Dlaka je duga, sjajna meka i svilenkasta, blago talasasta ali ne uvijena. U kretanju rep je nošen živahno sa jedne na drugu stranu pri tome u liniji sa leđima ali ne iznad njih.

Dlaka: Od potiljka u visini ušiju, počinje raspoređena po ćelom telu, blago talasasta ali ne uvijena, duga i svilenkasta dlaka. Pantalone na zadnjim nogama i odlakanost prednjih nogu, gotovo do šapa, bogata.

Boja: Crno i bela („bluebelton”), oranž i bela („orangebelton”), limunžuta i bela („limon- belton”), braon i belo („Liverbelton”) ili trobojan. Ova trobojnost sastoji se od „bluebelton” i plameno žute, ili „liverbelton” i platneno žute, pri čemu su poželjniji psi sa tačkama („belton”), nego oni sa pločama po telu.

Veličina: Mužjaci 65-68 cm i ženke 61-65 cm

Mane: Sva odstupanja od gore navedenih tačaka ima se smatrati greškom, a njihova ocena stoji u zavisnosti od stepena izraženosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *