Da li je Džek Rasel terijer pas za vas?

Džek Rasel terijer, poznat kao i Parson Rasel terijer, je živahan, nezavisan i pametan mali pas. On je šarmantan i ljubazan, ali i prilično težak za obuku i dresiranje.

Džek Rasel terijer je omiljen među ljubiteljima kučećih sportova, trenerima životinja za film i televiziju, i ljudima koji su zaljubljeni u njegovu neustrašivu ličnost, neograničenu energiju i zabavne budalaštine koje pravi s vremena na vreme.

 

Ako imate vremena i strpljenja da mu se posvetite, Džek Raselima pregršt osobina koje ga čine idealnim porodičnim psom. On je posvećen ljudima i uživao u njihovom društvu. Njegova istorija kao lovačkog pas, čini ga odličnim saputnikom prilikom džoginga i drugih sportskih aktivnosti.

Sa druge strane njegova neustrašiva priroda često ga stavlja u opasnost. On ima tonu energije i neće biti zadovoljan običnom šetnjom oko bloka. Ovo je pas koji voli da trči i da skače. Planirajte da mu posvetite od 30 do 45 minuta dnevno na razna energična vežbanja.

Džek Rasel je pravi ljubimac za ljude koji sa porodicom žive u kući. Najbolje je da ima pristup ograđenom dvorištu, gde može da istroši svoju energiju koju ima u izobilju. Ograda bi trebala biti kao Fort Knox! – nemoguća da se preskoči, niti da se kopa ispod. Uvek šetajte svog Džeka na povodac kako bi ga sprečili da juri druge životinje, da izaziva veće pse ili da trči ispred automobila.

JR3

Džek Rasel terijeri su psi puni ljubavi i nežnosti koji se odlično snalaze u domovima sa starijom decom koja razumeju kako da komuniciraju sa psima. Oni nisu pogodni za domove sa malom decom. Osim što je bučan, on može i da „pukne“ kada se grubo postupa sa njim.

Uvek učite decu kako da priđu i dodirnu psa, i nadgledajte sve interakcije između psa i male dece kako bi sprečili neki ugriz ili povlačenje za rep od bilo koje strane. Naučite svoje dete da se nikada ne prilazu psu dok spava ili jede ili da pokuša da oduzme hranu psu. Neki Džek Russer terijeri su agresivni i prema drugim psima, posbeno onima istog pola.

JR1

Džek Rasel može da vam ispuni  dane smehom i ljubavlju, ali samo ako možete da mu obezbedite odgovarajuću pažnju, obuku i nadzor. Učinite sebi i psu uslugu razmatranjem pažljivo da li je ovo prava rasa pasa za vas…. ako jeste, vi se za divlju vožnju ali predivnu!

 

Bitne informacije

Rasa: Terijer

Visina: 25 do 38 centimetara

Težina: 6 do 8 kilograma

Životni vek: 12 do 15 godina